kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Mustafa Altıoklar (Film-Yön Başkanı) Semih Kaplanoğlu Tayfun Pirselimoğlu Zeki Demirkubuz Emrah Yücel (yapımcı ve tasarımcı) Yeşim Ustaoğlu Reha Erdem Ümit Ünal Derviş Zaim

İstanbul filmlerinde 'sıkıntı'

OLKAN ÖZYURT SABAH
14.02.2009
Mustafa Altıoklar, İstanbul 2010 kapsamında çekilmesi planlanan İstanbul temalı filmlere, 40 milyon TL bütçe verildiğini iddia ediyor. Ancak İstanbul 2010 Ajansı Altıoklar'ı reddediyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
İstanbul filmlerinde 'sıkıntı'
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) kapsamında yapılacak sinema projelerine, Türk sinema dünyasından itirazlar gelmeye başladı. Emrah Yücel'in İstanbul on My Mind ile Mehmet Çelebi'nin Living film projeleri ise bu itirazların odak noktasında duruyor. Film Yönetmenleri Derneği Başkanı ve İstanbul 2010 (AKB) Ajansı Sinema Yönetmenliği'nin Danışma Kurulu üyesi Mustafa Altıoklar, derneğin internet sitesinde yaptığı detaylı bir sunumla, İstanbul on My Mind filminin 15 milyon TL, Living filminin de 23.7 milyon TL bütçeleri olduğunu belirtiyor ve "Bugüne kadar Türkiye sinemasına hiçbir katkısı olmamış, hiçbir sinema filminin yapım, yönetim ya da senaryo üretimi aşamasında yer almamış Emrah Yücel ve Mehmet Çelebi'nin, henüz senaryoları, bırakın senaryoyu, sinopsisleri dahi olmayan projelerine Danışma Kurulu ve Artistik Komiteye danışılmadan 'yukarıdan' gelen emirle toplam 40 milyon TL destek verilmesini asla kabul etmeyeceğimizi bildirdim,"diyor. "Bizlerden toplanan vergilerle oluşturulan bir fondan Amerikan sinemasına destek verilmesine izin vermeyeceğini" belirten Altıoklar, Film-Yön'ün planladığı iki film projesine destek olmaları için sinema sektörüne de açık bir çağrı yapıyor.

YÜCEL, SABAH'A KONUŞTU
Biri Türk, dokuzu yabancı yönetmenin İstanbul üzerine çekeceği kısa filmlerin bir arada sunulmasıyla oluşması planlanan İstanbul on My Mind projesini sunan Emrah Yücel ise, Los Angeles'tan SABAH'a yaptığı açıklamada, film projesinin İstanbul 2010 AKB Ajansı yetkililerince uygun görüldüğünü ve Yürütme Kurulu'ndan 'yeşil ışık" aldığını, ama şu anda bu projenin Bütce Kurulu'nda görüşüldüğünü belirtip "Uzun ve sıkıntılı bir onay sürecinin sonuna gelmiş durumdayız. Basına karşı sessiz kalmamızın temel sebebi, projemizin tüm aşamaları ile onay aşamasından henüz geçmemesidir. Projemiz onaylanıp imzalandığı anda bu proje ile ilgili detayları basın aracılığı ile kamuoyu ile paylasşmaktan mutluluk duyacağız," diyor. Yücel ayrıca, bu projede Çin, Fransa, İspanya, Almanya, İngiltere, Danimarka, Malezya, İran, Rusya ve ABD gibi ülkelerin yönetmenlerin yer alacağını ve projenin Amerikan sinemasına verilmiş bir sipariş olmayacağını söylüyor. Projenin, daha önce izlenen New York Stories, Paris, I Love You, Tokyo ve 2009'da vizyona girecek New York, I Love You gibi filmlerin konseptine benzer olduğunu açıklayan Yücel, filmle İstanbul'un marka değerinin artacağını iddia ediyor.

'ALTIOKLAR YANILIYOR'
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sinema Yönetmenliği Yardımcısı Ayşen Sever ise, İstanbul on My Mind ile ilgili olarak sözleşme aşamasına geldiklerini ve bu aşamada projeyle ilgili ayrıntıları bir anda açıklamanın doğru olmadığını söylüyor. Sever, "Altıoklar'ın belirttiği gibi, ajansın cebinden paralar çıkmayacak," diyor. Film Yönetmenleri Derneği'nden kendilerine resmi bir başvuru gelmediğini de belirten Ayşen Sever, herkesin projesiyle başvurabileceğini, projelerin hepsine ekonomik olarak yüzde yüz destek vermediklerini, kimi projelere yüzde 20 destek verdiklerinin altını çiziyor. Sever ayrıca, Yücel'in İstanbul on My Mind filmi yapımcısı olmayacağını, onun aracılık yaptığını, bu filmin ortak yapımcısının New York, I Love You filminin yapımcılarının olacağını söylüyor. Sever'in itiraz ettiği bir başka nokta ise, bu projede yer alması düşünülen Pedro Almodovar gibi yönetmenlerle ilgili: "Hiçbirine inanmayın, bunlar gerçek değil."

ADALAR İÇİN ÖZEL BİR FİLM
Sever, Altıoklar'ın hedefindeki diğer bir film projesi olan Living'le ilgili detayları da veriyor. Living İstanbul'daki adaların ön plana çıkarılacağı bir film olacak ve uluslararası alanda ün sahibi bir yönetmenin çekeceğini filmde Oscar'lı bir oyuncu bulunacak. Ayşen Sever bu iki filmin uluslararası dolaşıma gireceğini, böylece İstanbul'un dünyada daha da iyi tanıtılacağını ve gişe geliriyle yeni filmler çekileceğini vurguluyor.