kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Sarkozy Türkiye'ye karşı daha olumlu"

PARİS BELKIS KILIÇKAYA
14.02.2009
Türkiye karşıtlığıyla oy toplayan Sarkozy'nin görüşü, kurmayları sayesinde değişti. Eski Bakan Jouyet'e göre, Ortadoğu'da etkin rolü dahil birçok konu Türkiye'nin üyeliğinin önündeki anayasa maddesinin değişmesini sağladı..
Fransa'nın eski Avrupa İşleri Bakanı Jean Pierre Jouyet yeni kitabında, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'ye bakışının olumlu geliştiğini yazdı. Jouyet "Krizlerin Dönem Başkanlığı" adlı kitabında, Sarkozy'nin başlangıçta, "Türkiye'yi AB'ye alıp Avrupa'yı istikrarsız kılmayacağım; üye yapmayacağım" dediğini vurguladı. "Dışişleri Bakanı Kouchner, Elysdanışmanı JeanDavid Levitte ve ben bazı konularda ikna ettik" dedi.

İKİ LAİK CUMHURİYET
Jouyet şöyle devam etti: "Avrupa'nın savunma politikası alanında, Türkiye'nin onayı olmadan hiçbir şey yapılamayacağına ikna ettik. Suriye ve İran'la diyalog için anahtarlar Türkiye'de. Türkiye'ye bir perspektif sunmadan, sıkı ilişkiler kurmadan Asya ve Ortadoğu'yla ilişkiler nasıl istikrara kavuşur? Fransa ve Türkiye'nin ilişkileri çok eski ve ikisi Avrupa'daki tek laik cumhuriyetler. Niçin en çok muhalefet eden ülke Fransa olsun?"

ERMENİLER ETKİN
Jouyet, Sarkozy'nin Türkiye'ye bakışındaki farkın bir ürünü olarak, anayasada yeni üyeliklerin onayını otomatik referanduma bağlayan ve Ankara'nın üyeliği açısından büyük engel teşkil eden maddenin değiştirilmesini gösterdi. Haziran ayındaki bu değişiklik, Fransa'da, "Türkiye'nin karşısındaki referandum kilidi gevşedi" diye duyurulmuştu. Jouyet, kitabında İstanbul'da, Brüksel ve Londra'ya kıyasla daha az çarşaflı kadın olduğunu iddia etti. Fransa'daki Türkiye'nin üyeliğine muhalefette Ermeni cemaatinin ve kısmen Kıbrıs sorununun da etkili olduğunu söyledi. Eski Bakan Jouyet, Türkiye'nin üyeliğinin de 15 yıl sonra söz konusu olacağını öne sürdü.
Haberin fotoğrafları