kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Kimse Türkiye'ye Gazze konusunda baskı yapamaz"

Giriş Saati : 15.02.2009 12:36
Güncelleme : 15.02.2009 18:58
Yeni Haber
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Suriye Halk Meclisi Başkanı Mahmud El Abraş'ın davetlisi olarak Şam'a geldi. Toptan, gelişinin ve karşılanmasının ardından Abraş ile birlikte havaalanında kısa bir açıklamada bulundu. Toptan, Gazze konusunda "Türkiye'ye kimsenin baskı yapamayacağını" söyledi.

Açıklamasının başında Suriye'de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Toptan, Suriye ve Türkiye arasında son zamanlarda gelişen ilişkilere de dikkat çekti. Türkiye ve Suriye parlamentolarında güçlü dostluk grupları olduğunu söyleyen Toptan, iki grubun da karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Türkiye ve Suriye Halk Meclisi arasında zaten imzalanmış bir protokol olduğunu hatırlatan Toptan, bu protokol çerçevesinde Suriye Meclisi'nden bir grup kişinin teknik düzeyde çalışma yapmak üzere Türkiye'ye geldiklerini kaydetti. Toptan, gerekli olduğu haline bu tür ziyaretlerin devam edeceğini aktardı.

Toptan'ın ardından konuşan Suriye Halk Meclisi Başkanı Mahmud El Abraş da Türkiye'nin özellikle Gazze olmak üzere İslam ve Arap dünyası ile yakından ilgilenmesinin, hem Arap ülkelerinin halkları hem de liderleri tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Bir gazeteci ise bu açıklamanın ardından Köksal Toptan'a, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki tutumunun Türkiye üzerinde bir baskı oluşturup oluşturmadığını sordu. Bunun üzerine de Toptan, "Bu gibi konularda kimse Türkiye'ye baskı yapamaz." dedi.

"ÇOCUKLARIN ÖLDÜRÜLMESİNİ HAKLI SAYABİLECEK HİÇBİR ASKERİ VE SİYASİ NEDEN SÖZ KONUSU OLAMAZ"

Toptan, "Gazze'de meydana gelen son olaylar insanlığı ilgilendiren, sadece Türkiye, Suriye ve İslam dünyasını değil tüm insanlığı ilgilendiren bir dramdır. O nedenle bizim tepkimiz, oradaki insanlık dramına karşı kayıtsız kalınmasınadır. Çünkü orada ölen bin 300 kişinin biliyoruz ki 431 tanesi çocuktur. Bu çocukların öldürülmesini haklı sayabilecek hiçbir askeri ve siyasi neden söz konusu olamaz." diye konuştu.

Bu bakımdan Türkiye'nin haklı bir tepki göstermiş olduğunu kaydeden Toptan, "Bu tepki ve hassasiyetin bundan sonraki süreçte de hiç kuşkusuz dünyanın neresinde olursa olsun böyle bir haksızlık meydana geldiğinde yine gösterecektir. Çünkü bizim kültür ve geleneklerimizin gereği bunu icap etmektedir. Bu konularla ilgili olarak Türkiye'ye kimse baskı yapamaz. Yol ve yöntem gösteremez. Türkiye, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da doğru bildiklerini kararlılıkla yerine getirmeye devam edecektir." diye belirtti.

Türkiye olarak bölgede barışın sağlanmasını istediklerini ifade eden TBMM Başkanı şöyle devam etti: "Biz Lübnan'ın barış ve huzura kavuşmasını istiyoruz. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin şimdiye kadar barış adına aldığı kararların uygulanmasını istiyoruz. Arap Planı denilen ve taraflarca kabul edilmesi halinde bölgede barış ve huzurun gelmesine neden olabilecek girişimlere destek olunmasını istiyoruz. Kısaca bölgede kan akmasın istiyoruz. Bölgede kim olursa olsun, etnik kimliği ve inancı ne olursa olsun herkes huzur içinde yaşasın istiyoruz. Buna kimse itiraz edemez, buna kimse karşı koyamaz. İşte bu anlamda Türkiye bildiklerini söylemeye ve bunun gereğini yapmaya bundan sonra da devam edecektir."

(CİHAN)