kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kar ve şiddetli yağmur geliyor

Giriş Saati : 15.02.2009 08:50
Güncelleme : 15.02.2009 20:48
Yeni Haber
Balkanlar'dan gelen soğuk havayla birlikte İstanbul'da bugün karla karışık yağmur, Pazartesi ve Salı günü ise kar bekleniyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan meteorolojik uyarıda, halen İstanbul ve çevresinde süren yağışların, il genelinde kuvvetli olmak üzere bugün karla karışık yağmur ve yüksek kesimlerde kar biçiminde olmasının beklendiği bildirildi. Kentin son 1 hafta süresince toplam 80 ila 100 kg/metrekare yağış alması dikkate alındığında, yaşanabilecek yerel su baskını, taşkın, toprak kayması ve heyelan gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

HAVA SICAKLIĞI: İç ve batı bölgelerde 4 ila 6 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

RÜZGAR: Genellikle güney ve güneybatı (Lodos), kuzeybatı kesimlerde kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden orta kuvvette, kuzeybatı kesimler ile iç ve doğu bölgelerde kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecek.

ANADOLU YAKASINA DOLU YAĞDI

İstanbul'da birkaç gündür etkili olan yağmurla birlikte, Anadolu yakasında dün gece dolu yağdı.

Gece boyunca özellikle Avrupa yakasında sağanak yağış etkili olurken, Anadolu yakasında dolu sürprizi yaşandı. Özellikle Ümraniye civarında yağan dolu, kısa bir süre etkili oldu. Meteoroloji yetkilileri, hafta başından itibaren hava sıcaklıklarının düşeceğini bildirirken, yağmurun önümüzdeki haftada etkili olması bekleniyor.

BULGARİSTAN'A AÇILAN DEREKÖY SINIR KAPISI'NDA ULAŞIM GÜÇLÜKLE SAĞLANIYOR

Trakya'da kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiliyor. Edirne merkez ve ilçelerinde, kar yağışı aralıklarla devam ediyor. Yağışın etkili olduğu Keşan-Gelibolu ve Keşan-Uzunköprü arasında, araçlara zincir takılması uyarısında bulunuluyor. Kar yağışı ve yollardaki buzlanma nedeniyle, Karayollarına ait 7 ekip, kar kürüme ve tuzlama çalışmalarını sürdürüyor.

Keşan ve Çanakkale'nin Gelibolu ilçeleri arasındaki Korudağ mevkisinde de Karayolları ekipleri, araçların kayarak yolu kapatmaması için Keşan Emniyet Müdürlüğü trafik ekipleriyle koordineli şekilde çalışıyor.

Edirne Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, kentte hava sıcaklığı gece sıfır derece olarak ölçüldü. Yetkililer, gün içinde de sıcaklığın sıfır derece olmasının beklendiğini kaydetti. Bugün havanın çok bulutlu ve yer yer kar yağışlı olacağını ifade eden yetkililer, Edirne'de sıcaklığın 5 gün süresince gündüz 2, gece ise sıfırın altında 2-5 derece arasında seyredeceğinin tahmin edildiğini bildirdi. Öte yandan, Edirne ve ilçelerinde kapalı kara yolu ile köy yolu bulunmuyor. Kar kalınlığının köylerde 15 santimetreye ulaştığı belirtiliyor.

KIRKLARELİ

Kırklareli'nde kar yağışının etkili olduğu Lüleburgaz-Babaeski arasında gece karla mücadele çalışmaları nedeniyle TEM Otoyolu kısa süreli trafiğe kapatılarak, ulaşım D-100 kara yolundan sağlandı. Çalışmanın tamamlanmasının ardından yol yeniden ulaşıma açıldı. Karayolları ekipleri ise bölgede karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

Demirköy ilçesine bağlı Sislioba, Beğendik, Limanköy ve Sivriler köylerinde kar yağışı nedeniyle halen ulaşım sağlanamıyor. İlçede kar kalınlığı 30 santimetre, Mahla Tepe'de ise 50 santimetreye ulaştı. Bu arada, Bulgaristan'a açılan Dereköy Sınır Kapısı'nda ulaşım güçlükle sağlanıyor. Karayolları ekipleri, yolun kapanmaması için çalışmalarını sürdürüyor.

TEKİRDAĞ

Kar yağışının etkili olduğu Tekirdağ-Malkara yolunda, gece büyük araçların geçişine izin verilmedi. Yolun sabah saatlerinde kardan temizlenmesinin ardından, araçların geçişi kontrollü olarak sağlandı. Hayrabolu-Malkara kara yolunda buzlanma ve tipi nedeniyle yolda kalan 2 otomobildeki toplam 7 kişi, Kutlugün köyüne sığındı. Köy sakinlerinden Hüseyin İşcan, yolda kalan 7 kişiye yardım etiklerini, kara saplanan araçları da traktörle çektiklerini söyledi. Şarköy'den Tekirdağ yönüne gelen bir yolcu otobüsünün ise buzlanma nedeniyle 30 yolcusuyla mahsur kaldığı öğrenildi.

Yolculardan Hasan Gezer, ''Şarköy'den Tekirdağ'a hareket eden otobüsümüz yaklaşık 45 dakika ilerledikten sonra, tipi nedeniyle görüş mesafesinin düşmesinin ardından buzlanmanın da olduğu yolda mahsur kaldı. İlgili kurumları aradık. Yaklaşık 4 saat sonra Şarköy Belediyesinden ekip gelerek yolu açtı. Yeniden Şarköy'e döndük'' dedi.

Bu arada, Şarköy ilçesinde kar yağışı nedeniyle Bulgur, Palamut, Beyoğlu, Çınarlı, Kirazlı, Mursallı, Tepeköy, Sofuköy, Ulaman, Yayaağaç, Yayaköy, Yeniköy, Yörgüç ve Uçmakdere köy yolları ulaşıma kapandı. Bazı otobüs firmaları kar yağışı nedeniyle seferlerini iptal etti. Hava koşulları, deniz ulaşımını da olumsuz etkiledi. Saatteki hızı 70 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle çok sayıda yerli ve yabancı bandıralı şilep ile tanker, Şarköy sahillerine demir attı.

Tekirdağ Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, devam eden kar yağışının bugün öğle saatlerinde etkisini kaybedeceğini bildirdi. Kent merkezinde öğle saatlerinde görülecek karla karışık yağışın, aralıklarla ve hafif biçimde gün boyu devam edeceğini belirten yetkililer, yarın yağış beklenmediğini kaydetti. Yetkililer, bugün beklenen en yüksek sıcaklığın 2, en düşük sıcaklığın ise sıfır derece olacağını bildirdi.

METEOROLOJİ'DEN UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ: Yağışların; Marmara'nın doğusu, Orta ve Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Anadolu'nun batısı ile Zonguldak, Bartın, Tokat, Gaziantep, Kilis ve Adıyaman çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (sel, su baskını, taşkın vb.) tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR: Rüzgarın kuzeybatı kesimlerde kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz), iç ve doğu bölgelerde güneybatı yönlerden (Lodos) kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (baca zehirlenmesi, çatı uçması vb.) ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

ÇIĞ RİSKİ: Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu (Erzurum, Van, Ağrı, Bitlis ve Hakkari başta olmak üzere) ile Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde (Gümüşhane, Bayburt ve Artvin) yüksek ve eğimli yerlerinde meydana gelebilecek muhtemel çığ tehlikesine karşı tedbirli olunması gerekmektedir.

BUZLANMA VE DON UYARISI: Sabah ve gece saatlerinde Doğu Anadolu'nun doğusunda buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

Marmara:
Çok bulutlu, doğusu ile Kırklareli, Tekirdağ ve Balıkesir çevreleri aralıklı yağışlı geçecek. Genellikle yağmur ve sağanak, Kırklareli, Tekirdağ, Balıkesir, Bursa, Bilecik ve Yalova ile zamanla İstanbul çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların; bölgenin doğusunda kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli olarak esecek.

Ege: Parçalı çok bulutlu, iç kesimleri ile Muğla çevreleri aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar yağmur ve sağanak, Kütahya, Afyon ve Uşak çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Rüzgar zamanla Kuzey Ege'de kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetlice esecek.

Akdeniz: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Yağmur ve sağanak, kıyılarda gökgürültülü sağanak, zamanla Göller Yöresinde (Isparta ve Burdur) karla karışık yağmur, gece saatlerinden sonra kar şeklinde görülecek olan yağışların; Orta ve Doğu Akdeniz ile Antalya'nın doğu ilçelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

İç Anadolu: Parçalı çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Genellikle yağmur ve sağanak, zamanla karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek yağışların; öğleden sonra doğusunda (Yozgat, Sivas, Kayseri, Nevşehir ve Niğde) kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar; doğusunda güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli olarak esecek.

Batı Karadeniz: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Genellikle yağmur ve sağanak, bölgenin iç kesimlerinde zamanla karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların Zonguldak ve Bartın çevrelerinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Orta ve Doğu Karadeniz: Parçalı ve çok bulutlu, Çorum, Amasya ve Tokat çevreleri ile zamanla bölge geneli yağışlı geçecek. Yağışlar genellikle yağmur ve sağanak, akşam saatlerinden sonra Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Yağışların Tokat çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinin (Gümüşhane, Bayburt ve Artvin) yüksek ve eğimli yerlerinde meydana gelebilecek muhtemel çığ tehlikesine karşı tedbirli olunması gerekmektedir.

Doğu Anadolu: Parçalı çok bulutlu, batısı ile zamanla Erzurum, Muş, Bitlis, Şırnak ve Hakkari çevreleri yağışlı geçecek. Yağışlar; karla karışık yağmur ve kar, batısında (Malatya, Elazığ, Erzincan ve Tunceli) sabah ve öğle saatlerinde yağmur ve sağanak şeklinde olacak. Yağışların; öğle saatlerinden sonra Malatya, Elazığ, Erzincan, Bingöl ve Tunceli çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar; batısında güney ve güneybatı yönlerden (Lodos) kuvvetli olarak esecek. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin doğusunda buzlanma ve don olayı görülecek. Bölgenin kuzey ve doğu kesimlerinin (Erzurum, Van, Ağrı, Bitlis ve Hakkari başta olmak üzere) yüksek ve eğimli yerlerinde meydana gelebilecek muhtemel çığ tehlikesine karşı tedbirli olunması gerekmektedir.

Güneydoğu Anadolu: Parçalı ve çok bulutlu, batısı ile zamanla bölge geneli yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışlar öğle saatlerinden sonra Gaziantep, Kilis ve Adıyaman çevrelerinde kuvvetli olacak.

HAVA SICAKLIKLARINI DERECELERİYLE GÖRMEK İÇİN HARİTALARIN ÜZERİNE TIKLAYINIZ...