kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yaşayan müzik kutusu: Şevket Uğurluer

MİNE GÜLTEKİN
13.02.2009
'Anılarla Müzik'te 20 yıldır akla ilk gelen ses Şevket Uğurluer, aşk şarkılarını hâlâ tutkuyla seslendiriyor. The Marmara'da triosuyla çalan 58 yıllık müzik adamı, "Ölene kadar sahnedeyim" diyor..
Kendisiyle on yıl önce yapılan bir röportajda "Programımı 20'nci, 30'uncu yıla götürmek istiyorum, ömrüm izin verdiği sürece..." diyen Şevket Uğurluer, amacına ulaştı; 1989'da TRT'de yayınlanmaya başladığından beri aralıksız süren Anılarla Müzik, bu yıl TV 8'de 20. yaşını kutluyor. 71 yaşındaki Uğurluer; bir başka rekora daha imza atarak 23 yıldır müzik yaptığı The Marmara'nın lobisinde SABAH'ın sorularını yanıtlarken, işin sırrını da şöyle açıklıyor: "İnsanlar yaşımı göstermediğimi söylüyor, bunu çalışmayı ve koşuşturmayı bırakmayışıma borçluyum." Müzik yaşamında 58 yılı geride bırakan usta müzisyen, Ankara Radyo Evi'nde ses sanatçısı olan ablalarının etkisiyle müziğe yönelmiş. 12 yaşında bağlama ile ilk adımı atsa da, içinde her zaman batı müziği ilgisi ve sempatisi olmuş Uğurluer'in; "Evde daha çok Türk Sanat Müziği tınıları duyulurdu ama ben odama çekilince Beethoven, Mozart dinlerdim" diyor bu konuda. Uğurluer, 1960'ta kendi orkestrasını kurmuş, Kulüp 12 gibi seçkin gece kulüplerinde program yapmış ve yine aynı dönemde "aranjman"lardan oluşan 45'likler çıkarmış. Uğurluer, o dönemde kayıt yapmanın zorluğunu şu sözlerle vurguluyor: "Stüdyoda camı açar, dışarıda oynayan çocukları ikaz ederdik sessiz olmaları için. Böyle bir dönemde 13-14 plak çıkarabildik yine de." Uğurluer; Anılarla Müzik'te 500'ün üzerinde sanatçıyı ağırlamış. Usta müzisyen program hakkında "Piyano başında konuğumu ağırlıyorum, sohbet ediyoruz, birlikte söylüyoruz. Aslında TV'deki sohbet programlarına format anlamda öncü olduk diye düşünüyorum. 20 yıllık geçmişin yanında, bu da çok değerli bir şey benim için." şeklinde konuşuyor. Uğurluer, otellerdeki çay saati geleneğini de devam ettiren ender müzisyenlerden. Davulda Korkut Koray, basta Deniz Başay'la beraber trio olarak program yapan sanatçı, pazartesi hariç her gün piyanosunun başına geçiyor ve 1960 ve 1970'lerin klasikleşen şarkılarını seslendiriyor. Şevket Uğurluer, daha rahat müzik yapabildiği için otelleri tercih ettiğini, gece program tekliflerini çok özel geceler haricinde kabul etmediğini söylüyor.

ANILARLA MÜZİK 2 YOLDA
Şevket Uğurluer'in Not Responsible, Hit The Road Jack, I Can't Stop Loving You, You Mean Everything To me, Green Fields gibi klasikleri seslendirdiği, programıyla aydı adı taşıyan albüm geçen yıl müzik marketlerdeki yerini almıştı. Sanatçı ikinci albümünün de hazır olduğu, yaklaşık 10 gün içinde çıkacağı müjdesini de veriyor. Elenor Plak'tan çıkacak Anılarla Müzik 2, One Way Ticket, You Are My Destiny, Unchained Melody gibi şarkılarla, ilk albümün devamı niteliğinde. Albümlerinde ve seçtiği şarkılarda ortak payda aşk olan Uğurluer, günümüz müziği için şunları söylüyor: "Günümüz melodileri tam olarak aşkı anlatamıyor gibi geliyor bana. 60'lı 70'li yılların şarkıları daha melodikti. Şimdi ritim daha önemli gibi. Kimileri bunu seviyor ama kimileri de hoşlanmıyor. Bazen yolda 17-18 yaşındaki gençler çevirip, beni takip ettiklerini, programımı beğendiklerini söylüyorlar, çok şaşırıyorum, mutlu oluyorum..." Cazın 'genç' ustası, tarzının istikrarı konusunu ise şöyle açıklıyor: "O günün müzikleri bir başkaydı, o tür müzik benim karakterime uygun olan bir müzik. Değiştirmeyi, başka türlere kaymayı bu yüzden pek düşünmedim. Bunu böyle tercih edişimin sebebi nedir bilemiyorum ama gençlerin de bu şarkılara ilgi duyduğunu gördükçe, doğru şeyi hissettiğime inanıyorum. Mesela Love is a Many Splendored Thing adlı şarkı aşkı o kadar güzel tarif ediyor ki. Filmini izledikten sonra, ertesi gün girdiğim sınavda başarılı olamamıştım, o derece tesir etmişti. Şimdi bu tip şarkılar gerçekten çıkmıyor. Bizim müzik biraz da sevgililer günü gibi terennüm eden bir müzik."
Haberin fotoğrafları