kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yerel seçimlerde yine kadının adı yok

Giriş Saati : 13.02.2009 11:28
Güncelleme : 13.02.2009 18:31
Yeni Haber
Siyasi partilerin 29 Mart'ta gösterecekleri adayları il ve ilçe seçim kurullarına teslim etmelerine sayılı gün kalırken, partilerin gösterdikleri adaylar arasında yine kadının adı yok.

Siyasi partilerin kadın adaylara yönelik kota ve benzeri vaatlerine karşın, listelerde yer alan kadın aday sayısı yine istenilen düzeye ulaşmadı. Kadınlar, 10 ilde ve 54 ilçede erkek rakipleriyle yarışacaklar. İllerde en çok belediye başkan adayını CHP gösterirken, ilçe bazında da en çok kadın aday gösteren parti DTP oldu.

CHP, Aydın, Bursa, Şanlı Urfa, Antakya, Erzincan ve Kastamonu'dan kadın belediye başkan adayı gösterdi. DTP Kars ve Tunceli'den iki adayla yarışa katılırken, iktidar partisi AKP Ordu ve DP de Sivas'tan kadın aday göstermeyi tercih etti. Böylece kadınlar 10 ilde erkek rakipleriyle yarışacak. Meclis'te grubu bulunan ve Meclis Başkanvekilliği'ne bir kadın milletvekili gösteren MHP ise il belediye başkan adayı listesinde kadına yer vermedi.

Siyasi partiler tam 54 ilçede kadın aday gösterdiler. İlçelerde ise kadın adaylarda DTP başı çekti. DTP tam 15 ilçede yarışa kadın adaylarla katılıyor. DTP'yi 11 kadın adayla DP, 8'er kadın adayla AKP ve MHP izliyor. ANAP 5, CHP ve SP üçer kadın adayla yarışa girerken, DSP de bir kadın aday göstermeyi tercih etti.

Böylece, illerde 10, ilçelerde ise 54 olmak üzere toplam 64 adayla kadınlar seçim yarışında "ben de varım" diyecek.

Aday listelerinin, Salı günü il ilçe seçim başkanlıklarına verilmesi için son gün. Bu güne kadar listelerde kadınların lehine ciddi bir değişim olmazsa, kadınlar yine bu seçimlerde istedikleri oranda temsil edilemeyecek.

Türkiye'de halen görev yapan 18 kadın belediye başkanı bulunuyor.

(ANKA)