kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

45 yaş üstüne protez sınırı

ESRA TÜZÜN - SAĞLIK EDİTÖRÜ
10.02.2009
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun boyun ve omurga protezleri için 45 yaş sınırı getirmesi tıp çevrelerinde tartışma yaratıyor..
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) boyundaki omurilik kireçlenmesi için servikal disk taktırması gereken hastalara getirdiği 45 yaş sınırı tıp dünyasında tartışma yarattı. Türk Tabipler Birliği Başkanı "Hasta hastadır, hangi yaşta neden yararlanacağına Sosyal Güvenlik Kurumu değil doktor karar verir. Bu kısıtlama tıbbi hatalara neden olacaktır" diye yaş sınırını eleştirdi. Kendisi de servikal disk ameliyatı olan Hıncal Uluç "Sosyal devlete gel" başlığı ile bu uygulamayı dünkü köşesine taşıdı. 52 yıl boyunca prim ödediği halde, Hıncal Uluç da 45 yaşını geçtiği için diskin parasını ödemek zorunda kalan hastalar arasına katıldı. Kazalar ya da boyun kireçlenmesi nedeniyle özellikle 45 yaşından sonra pek çok kişinin bu operasyona ihtiyacı oluyor. Servikal disk yani boyun omurga protezi kireçlenen omurgaları birbirine bağlıyor. Protezlerin maliyeti 8 bin TL'yi buluyor. Geçtiğimiz yıl aralık ayında alınan karara göre, 45 yaşından sonra SGK servikal disk uygulamalarının parasını ödememe kararı aldı. 45 yaşından küçüklere ise yalnızca bir disk ödeme sınırı getirdi. Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, "Hastaya gerekli olan tıbbi uygulama için yaş sınırı getirilemez. Bu konudaki kararı sosyal güvenlik kurumu yani SGK veremez. Hangi hastaya ne gerektiği konusu doktorun ve hastanın vereceği bir karardır. Bu kural SGK'ya kâr ettirebilir ama hasta için tıbbi hataya neden olur" diyerek, uygulamayı eleştirdi

'70 YAŞINDA DA TAKILABİLİR'
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Yücesoy da "Benim 45 yaşını geçmiş ve disk protezi taktığım çok hasta oldu. 50 yaşında cerrah arkadaşlarıma bile bu protezi taktım çünkü hareketliliklerini sürdürmeleri gerekiyordu. 70 yaşındaki kişiye de bazen bu protezi takmak gerekebilir. Yalnızca pahalı diye hastaları bu uygulamadan mahrum etmek doğru değil. Benim için böyle bir gereklilik olsa ben de cebimden ödeyip takılmasını isteyeceğim. SGK'nın sınırını doğru bulmuyorum" diye konuştu.