kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MUHARREM SARIKAYA

'Umudumuz Mavi Ray...'

"Üç yıllık bir kriz için hazırlıklı olmalıyız; bu krizden çıkış uzun ve sancılı olacak..."
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, önceki akşam Başbakan Vladimir Putin ile yaptığı görüşme sonrası bunları söyleyip ekliyordu:
"Küresel ekonomik krizin henüz doruğuna ulaşmadığını anlıyoruz..."
Medvedev'in sözleri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'ün yarın "devlet ziyaretini" gerçekleştireceği Moskova'nın içinde bulunduğu gerçeği anlatıyor...
Moskova, bir sermaye girişi beklemediği gibi, yakın geçmişte 150 doları gören petrolden elde ettiği 224 milyar dolarlık kazançtan dışarıya yatırım amaçlı aktarım da düşünmüyor.
Özetle, Moskova'nın bir zamanlar olduğu gibi ne etrafa saçılan yatırım paraları var; ne de kısa vadeli bile olsa kredi açma olanağı...
Dolayısıyla, en az üç yıl Moskova'dan umut yok...

İki Mavi Hat
Ancak uzun vadeli yatırım olanaklarına kapıyı açık tutuyor.
Bunun başında da Başbakan Erdoğan ile Rusya Başkanı Putin'in iki hafta önce Davos'taki görüşmelerinde de konuşulan "Mavi Akım-2" doğalgaz boru hattı geliyor...
Nabucco'ya odaklandığı için başlangıçta Mavi Akım-2'ye sıcak bakmayan Türkiye, bugün, "geçiş" değil, "pazarlama" ülkesi olmak koşuluyla konuyu tartışılır buluyor.
İkinci uzun vadeli yatırım planı "Mavi Ray" olarak da isimlendirilen SamsunKafkas Demiryolu Projesi...
Samsun'dan feribotlara yüklenecek vagonların, Azak Denizi'ndeki Azov ve tam karşıdaki Kafkas Limanı'na varması hedefleniyor.
Bir başka ülke geçilmeden Rusya'ya, özellikle de Kafkas bölgesindeki özerk cumhuriyetlere Türkiye'den demiryolu ile doğrudan ulaşımın yolu açılıyor.
Rusya ile Kültürel ilişkilerin gelişmesi için dil eğitim ve öğrenim kurumlarının açılmasına dönük proje üzerinde durulsa da Rus tarafının çekinceleri nedeniyle bu konuda ilerleme sağlanamıyor.
Halıcılık eğitimi ile ilgili protokolünün hazırlığı ise sürüyor...

Siyasi deklarasyon
Buna karşın, Gül'ün gezisi, "Resmi" olmayıp, "Devlet Ziyareti" niteliğini taşıdığı için bir anlaşma imzası söz konusu olmayacak.
Çünkü Rus geleneklerine göre Devlet Ziyareti'nde anlaşma imzalanmıyor; hükümet temsilcileri veya devlet başkanlarının resmi gezisine bırakılıyor.
Ancak Gül, Medvedev ile siyasi deklarasyona imza koyacak.
Belge, Sezer ve Putin'in Devlet Başkanlıkları sırasında 2004'te imzalanan, "Dostluğun ve Çok Boyutlu Ortaklığın Derinleştirilmesine İlişkin Ortak Deklarasyon" unun yenilenmiş hali...

"Umudumuz özerkler"
Gül'ün gezisinin en önemli gündem maddesi ise uzun süreden beri yaşanan ve çözülemeyen gümrük krizi. Moskova'da yarın akşam Türk işadamları ile de buluşacak olan Gül, Rus gümrüklerinde ortaya çıkan "geciktirilmiş giriş" sorununun aşılması için Medvedev ile ortak çözüm arayacak.
Gül'ün gezisinin önemli bir diğer yanı ise Rusya'nın da BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olarak ilgilendiği Gazze'deki gelişmeler ve Kafkas sorunu.
Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek ile İstanbul'da bugünkü buluşmasının ardından yarın Moskova'ya gidecek olan Gül'ün, Medvedev ve Putin ile yapacağı görüşmede Filistin-Gazze konusunu da masaya yatırması ve çözüm önerileri üzerinde görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.
Gül, Gürcistan krizi sonrası Türkiye'nin önerdiği Kafkas işbirliği ve istikrar platformunda gelinen noktayı da Medvedev'le görüşecek.
Gül gezisinin son günü Tataristan Özerk Cumhuriyeti'ne geçerek Kazan'da Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev ile de buluşacak.
Kriz nedeniyle Moskova'da Türk yatırımcılara kapanan ekonomik kapılar, belki de Özerk cumhuriyetlerde açılacak...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın