kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Özdemir Asaf'ın Lavinia şiirine ilham veren Mevhibe Beyat, kitapta yer alan mektubunda 'Hayatımın iki büyük aşkından biri ressam Edip Hakkı Köseoğlu, diğeri, malûmunuz, İlhan Selçuk' diyor.

Her şiir derin bir hikâye saklıyor

OLKAN ÖZYURT - SABAH
09.02.2009
Haluk Oral, Şiir Hikâyeleri'nde Orhan Veli, Özdemir Asaf, Nâzım Hikmet, Necip Fazıl, Ahmed Arif'in eserindeki 'giz'i ortaya çıkarıyor..
Türk edebiyatının önemli şiir ve şairlerinin peşine düşen Haluk Oral, toplumsal hafızamızda yer alan kimi şiirlerin hikâyelerinin pek de bilinmeyen öykülerini İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan Şiir Hikâyeleri kitabında anlatıyor. Oral, sahaflardan edindiği kitaplardan, hem kendine ait, hem de başka arşivlerden derlediği belgeler ve söyleşilerden yararlanarak şair ve yazarların kişisel yaşamlarıyla yazdıkları eserlerler arasında ilişki kurup, bir hafıza tazelememize neden oluyor. Oral'ın kitabında, şair Özdemir Asaf'ın ünlü şiiri Lavinia'yı kimin için yazıdığından, Nâzım Hikmet'in Kurtuluş Savaşı Destanı'nda yapılan değişikliklere, Ahmed Arif'in Hasretinden Prangalar Eskittim şiirinin serüveninden, Melih Cevdet Anday'ın Garip akımından ayrıldığını hissettiren Tohum şiirinin öyküsüne, Necip Fazıl Kısakürek'in Kaldırımlar şiirinin yazılışının perde arkasından, Orhan Veli ile Yahya Kemal, Nâzım Hikmet ile Mehmet Âkif Ersoy arasındaki ilişkiye pek de bilinmeyen bilgiler aktarılıyor. Şairler arasındaki kişişel ilişkilerin anlatıldığı bölümlerin ise kimi önyargıların doğru olmadığına vurgu yaptığını belirtelim. Haluk Oral, kitabın önsözünde yazdığı metinde "Sevdiğim şiiri, şairin söylemek istediğini anladığım için mi, yoksa bambaşka bir anlam yükleyerek mi sevmiştim? Bu sorunun yanıtının çok zor, belki de imkansız olduğunu fark ettikten sonra sadece şiirlerin hikâyeleri ile yetinmeye karar verdim. Ara sokaklara saptım, şairlerin çevreleriyle ilgili bulabildiklerimi topladım. Neticede her şiirle ilgili bir sürü malzeme birikti. Bir araya geldiklerinde de ilginç bağlantılar fark ettim. Ben de her birini, farklı bir noktadan yaklaşarak incelemek, kimi sorulara cevap aramak gereğini duydum" diyerek kitabı yazma gerekçesini açıklıyor.
Haberin fotoğrafları