kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tutunamayanlar'ın 'çıkartılan' bölümü

09.02.2009
Lavinia - Özdemir Asaf: Haluk Oral, kitabında şair Özdemir Asaf'ın Sana Gitme Demeyeceğim... dizisiyle akıllara yer eden Lavinia şirindeki kadının Mücap Ofluoğlu'nun Bir Avuç Alkış kitabına referansla Mevhibe Beyat olduğunu yazıyor.

Kurtuluş Savaşı Destanı - Nâzım Hikmet: Oral kitabında Nâzım Hikmet'i Kurtuluş Savaşı Destanı için cesaretlendirenlerden birinin, dönemin Emniyet Genel Müdürü Şükrü Sökmensüer ile dayısı Ali Fuat Cebesoy olduğunu belirtiyor. Destan yazılırken, Cebesoy Nâzım'a Kurtuluş Savaşı ile ilgili bir sürü ayrıntıyı içeren bir yazı yazar. Destanın yazılmasına katkıda bulunanlardan biri de Melih Cevdet Anday'dır. Nâzım rahat dolaşamadığı için Anday'dan Beyazıt Kütüphanesi'ne giderek 1920'ye ait gazeteleri taramasını ister. O da, bu ricasını yerine getirir.

Nâzım - Mehmed Âkif Ersoy ilişkisi: Halide Edip Adıvar'ın 'devrimizin en büyük iki şairi Yahya Kemal ile Nâzım Hikmet'tir' demesinden sonra, Nâzım, Memet Fuat'a yazdığı mektupta "Yahya Kemal'e ve bana, yaşadığımız yıllar ölçüsünde de olsa büyük şair denmesi, kendi payıma yüzümü kızarttı," der. Sonra, Nâzım'ın Kurtuluş Savaşı Destanı'nı kendi sesinden okuduğu bir kayıtta, bir dize şöyledir: "Âkif büyük şair, inanmış adam". Oral, Cevdet Kudret'in hazırladığı baskılarda bu dizenin büyük şair kısmının çıkarıdığını anlatıyor.

Hasretimden Prangalar Eskittim - Ahmed Arif: Usta kalem Ahmed Arif'in, kitabı için düşündüğü ilk isim Dört Yanım Puşt Zulası'ymış. Fakat Ali Özoğuz itiraz etmiş ve Arif'i kitabın ismini değiştirmesi konusunda ikna etmiş. Kitaba ismini veren dizenin ilk hali "Hasretinden prangalar çürüttüm" şeklinde olsa da, Arif bunu "kulağı ve gönlünü tırmaladığı gerekçesi ile" 'eskittim'le değiştirmiş

Necip Fazıl Kısakürek ve Kaldırımlar: Oral kitabında, Kısakürek'in Kaldırımlar şiirinin, şairin Fransa'da yaşadığı dönemdeki ruh haliyle ilgili ipuçları verdiğini belirtiyor. Sorbonne Üniversitesi'nde okuyan Kısakürek, zamanla okula gitmemeye hatta kumar oynamaya başlar. Oral "Ona Kaldırımlar'ı yazdıran bir arayıştır, kumarı da bu arayışta bir araç olarak kullanır," diyor.

Tutunamayanlar - Oğuz Atay: Oral'ın kitabının adı her ne kadar Şiir Hikâyeleri olsa da yazar, bir romanın da hikâyesini de anlatır. Oral'ın anlattığı kitap Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar'ıdır. Atay'ın kitabı yazma serüveni ve Sevin Seydi ile yaşadığı ilişkiyi anlatan Oral, kitabın ilk halinden 8. Bölüm'ün nasıl nasıl çıkarıldığının da öyküsü aktarır. Bu nedenle Tutunamayanlar'ın bir daktilo nüshasının bir bölümü de ilk defa gün yüzüne çıkar.