kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsrail-Hamas ateşkesi

Giriş Saati : 09.02.2009 10:40
Güncelleme : 09.02.2009 22:26
Yeni Haber
İsrail ve Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas yönetimi arasında kalıcı bir ateşkes sağlayacak anlaşmanın, önümüzdeki 48 saat içinde imzalanabileceği öne sürüldü. ..
Mısır gazetesi El Cumhuriye'nin İsrail basınına da yansıyan haberine göre, geçen cumartesi günü Kahire'ye giden Hamas'ın Gazze'deki önde gelen liderlerinden Mahmud Zahar, Mısır tarafından önerilen ateşkes planı ile Şam'a döndü. Bu haberlere göre Zahar'ın, Şam'daki görüşmelerinin ardından yeniden Kahire'ye giderek, ateşkesle ilgili "olumlu" yanıtını bildirmesi bekleniyor.

El Cumhuriye, "Türkiye'nin de görüşmelerin içinde bulunduğunun söylendiğini" duyurdu.

İsrail, ateşkes anlaşması kapsamında, 2006 yılı Haziran ayında kaçırılan askeri Gilad Şalit'in de serbest bırakılacağı beklentisinde. Son bir kaç gündür, özellikle Arap medyasında, Gilad Şalit'in bırakılması da dahil kalıcı bir ateşkes anlaşmasının sağlanacağına, İsrail'in de kaçırılan askeri karşılığında 1000 dolayında Filistinli tutukluyu serbest bırakmayı kabul ettiğine dair pek çok haber yayımlandı.

El Cumhuriye gazetesi, ateşkes anlaşmasının iki aşamalı olacağını, önce iki taraf arasında sözlü bir mutabakat sağlanacağını, bunu takiben en az bir yıllık kapsamlı bir anlaşmanın geleceğini ifade etti.

Haaretz gazetesi de Mısır kaynaklarının, yakın bir süre içinde bir anlaşma sağlanacağı konusunda iyimser olduklarını duyurdu. Haaretz, eğer bir ateşkese varılırsa, İsrail'in sınır geçiş noktalarını tümüyle olmasa bile, yüzde 80 kapasite ile açacağını da öne sürdü. Geçiş noktalarını insani yardımlar için açmış olan İsrail, bölgenin yeniden inşası için gerekli olan bir çok mal ve ürünün geçişine ise izin vermiyor.

AA