kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dokunulmazlıklar Meclis gündeminde

Giriş Saati : 09.02.2009 13:28
Güncelleme : 09.02.2009 21:20
Yeni Haber
Hükümetin göreve geldiği 2002 yılından beri yolsuzlukla mücadele konusunda "yasal bir düzenlemede" bulunmaması TBMM'nin tartışma konusu oldu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, hükümetin yolsuzluk politikalarını Meclis gündeminde tartışma konusu yaptı. Köktürk, yolsuzlukla mücadele ile ilgili uluslararası yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) AB'ye uyum çerçevesinde bazı maddelerinin yeniden düzenleneceğine ilişkin haberlerin çıktığını anlattı.

Köktürk, söz konusu düzenlemede; dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma, edinim ifasına fesat karıştırma, rüşvet, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, zimmet, kaçakçılık, petrol kaçakçılığı, terörün finansmanı gibi suçların yer aldığını kaydetti. AKP hükümetinin yolsuzlukla mücadele konusunda büyük vaatlerde bulunarak işbaşına geldiğini ve 2002 yılından bu yana "yolsuzlukla mücadele" konusunda herhangi bir yasal düzenlemede bulunmadığını belirten Köktürk, "Saydam bir kamu yönetimi iddiasıyla TBMM'de kabul edilen "Bilgi Edinme Yasası' ise yazık ki "Bilgi Vermeme Yasası'na dönüştürülmüştür" dedi.

-"DOKUNULMAZLIKLAR DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ İLE SINIRLANMALI"

AKP, 2002 seçimleri öncesinde yoksulluğu ve yolsuzluğu ortadan kaldıracağı söylemi ile seçmenden oy alarak iktidara geldiğini belirten Köktürk, "Ancak aradan geçen 7 yıla yakın iktidarı döneminde AKP iktidarının bu konuda samimi olmadığı açıkça görülmüş, yolsuzluklar daha da tırmanmıştır. Siyasi ayağını ortadan kaldırmadan yolsuzlukların önlenmesi mümkün değildir. AKP'nin yönetim organlarında yer alan bir kısım kişilerle ilgili olarak yakın süreçteki gelişmeler bunu açıkça ortaya koymuştur. Bu nedenle dokunulmazlıkları düşünce ve ifade özgürlüğü ile sınırlandırmayan bir anlayışın; yolsuzlukla mücadele etmesi ahlakı, erdemi ve temiz siyaseti hakim kılması olanaklı değildir. Doğrudan TBMM'nin saygınlığına ve güvenirliğine zarar veren bu durumun ortadan kaldırılması TBMM'nin Sayın Başkanı ve üyelerine düşmektedir" dedi.

"YOLSUZLUKLA MÜCADELE KANUNU 5 YILDIR ÇIKAMADI"


Dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in 09 Şubat 2004 tarihinde Adalet Bakanlığı'nda düzenlendiği basın toplantısında Bakanlığınca hazırlanan "Yolsuzlukla Mücadele Kanun Tasarısı"nı kamuoyuna duyurduğunu anımsatan Köktürk, "Rüşvet, kaçakçılık, zimmet, göçmen kaçakçılığı, irtikap, evrakta sahtecilik, dolandırıcılık ve bilişim suçlarını kapsayan; ancak Milletvekillerini bu yasa dışında tutan tasarıya ilişkin, Sayın Cemil Çiçek, "Meclis gündeminde bulunan Yolsuzlukla Mücadele Kanununu bir an önce çıkartacaklarını' söylemiştir. Yolsuzlukla Mücadele konulu bir başka yasa teklifi ise, Yolsuzlukla Mücadele Günü Kanun teklifi olup, 2 Mart 2005 tarihinde TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edilmesine karşın TBMM Genel Kuruluna inemediği için diğer tasarılar gibi "kadük' olmuştur" dedi.

"YOLSUZLUKLA MÜCADELE SEÇİM DÖNEMLERİNDE AKLA GELDİ"

İsrail'li Sami Ofer ailesine Kuşadası Limanının tahsisini olanaklı kılan Özelleştirme Yasasını AKP hükümetinin bir gecede değiştirdiğini belirten Köktürk, "Her nedense; özellikle seçim dönemlerinde akıllarına gelen "Yolsuzlukla Mücadele'ye ilişkin verilen taahhütler; söylemden öteye gidememiştir. Kamuoyunda yaygın olan görüş; AKP hükümetinin gerçekte Yolsuzlukla Mücadele Kanunu konusunda samimi olmadığı; Başbakan ve bazı AKP'li Milletvekilleri hakkında zimmet, resmi evrakta ve kayıtlarında sahtecilik, Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan hakkında ise naylon fatura düzenlemekten davalar bulunduğu, söz konusu yasa tasarılarının görüşmelerinde Milletvekillerinin de dahil edilmesi yönünde kamuoyu baskısı oluşabileceği bu nedenle yolsuzlukla mücadele yasasının çıkmasının mümkün olmadığı yönündedir" açıklamasında bulundu.

"TBMM BAŞKANLIĞI DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPACAK MI?"

Köktürk, hükümetin yolsuzluk politikaları ve dokunulmazlıklar konusu ile ilgili TBMM Başkanı Köksal Tohptan'a da bir soru önergesi verdi. Köktürk, Toptan'a şu soruları sordu:

-"22. ve 23. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Yolsuzlukla Mücadeleye ilişkin doğrudan veya bazı yasalarda "Yolsuzlukla Mücadele' konularında değişiklik öngören kaç adet yasa tasarısı ya da teklifi intikal etmiştir?

-Bu yasa tasarısı yada tekliflerinden kaç adedi kadük olmuş ya da yasalaşmıştır? Bu yasa tasarı ve tekliflerin adları nedir?

-"Yolsuzluk, kara para, rüşvet suçlarına AB ayarı' adı altında duyurulan ve 8 Ocak 2009 tarihinde TBMM Başkanlığı'na sunulan yasa tasarısının, "dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma, edinim ifasına fesat karıştırma, rüşvet, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, zimmet, kaçakçılık, petrol kaçakçılığı, terörün finansmanı gibi suçları' kapsadığı haber ajanslarında yer almıştır. Yasa tasarısında konu edilen yukarıdaki suçlardan, bağımsız yargı organlarınca hakkında soruşturma ve kovuşturma açılan ve yasama dokunulmazlığı kaldırılması talep edilen Milletvekillerinin isimleri ve işledikleri iddia edilen suçlar nelerdir?

-Rüşvet, zimmet, yolsuzluk, görevi kötüye kullanma gibi suçlara kalkan görevi kılan Milletvekili dokunulmazlığının kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılması ve TBMM'nin saygınlığının yeniden tesis edilmesi bağlamında, Başkanlığınızca bir girişiminiz olacak mıdır?"

(ANKA)