kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tarım işçilerinin göçü başladı

Giriş Saati : 07.02.2009 10:40
Güncelleme : 07.02.2009 22:20
Yeni Haber
Ekmek parası kazanmak için yılın sadece 2-3 ayında memleketlerinde kalabilen Doğu ve Güneydoğu Anadolulu tarım işçileri, her yıl olduğu gibi sene de geçim yolculuğunun ilk durağı Çukurova'ya geldi. İlk durakları Çukurova'da, sulama kanallarının kenarına çadırlarını kurmaya başlayan tarım işçileri, yanlarında eğitim çağındaki çocuklarını, hastalarını ve hayvanlarını da getirdi.

Sulama kanalları kenarları ve çalışacakları tarlaların yakınında bez parçası, kamış ya da çuval ile naylonlardan yaptıkları çadırları kurup, karpuz seralarında işbaşı yapan tarım işçilerinden Şanlıunrfalı Ahmet Dolap (25), zorlu yolculuklarını anlatırken, 3 kardeşi ve aileleriyle bu yıl Çukurova'ya ilk kez geldiklerini söyledi. Daha önceki yıllarda Karadeniz'de fındık toplamaya gittiklerini söyleyen Ahnet Dolap, memleketlerine eli boş dönmemeyi ümit ettiklerini söyledi.

Çukurova'da, karpuz ile diğer sebze ve meyve saraları, pamuk çapalama, pamuk toplama ve narenciye hasadında çalıştıklarını, İç Anadolu'da patates, Amik Ovasıda soğan, Karadeniz'de fındık topladıklarını anlatan Ahmet Dolap, ''nerede tarım işi varsa biz oradayız'' dedi. Çukurova'ya 3 yıldır geldiğini belirten 11 çocuklu İbrahim Haydar (65) ise ''yevmiyelerimiz 18-20 TL arasında değişiyor. Bunun 2 TL'sini bize iş bulan elciye veriyoruz'' diye konuştu.

Evli, bekar tüm çocuklarıyla çalışmaya geldiğini söyleyen Hasan Serçek (54) de memleketlerinde kahvehanelerde 2 ay geçirdiklerini belirterek, ''geçen sezon memlekete eli boş dönmüştük. Kahvehanede oturduğumuzda çaycı 'çay içer misin' diye sorunca paramız olmadığı için dişimiz ağrıyor diye geçiştirdik. Burada karnımız doysun istiyoruz'' dedi.

İLK GÜNDE İLK BEBEK

Çukurova'daki ulaştıkları gün ''Suat'' adını verdikleri bir torununun dünyaya geldiğini bildiren Hasan Serçek, ''paramız olmadığı için polikliniğe senet imzalayıp vermek zorunda kaldık. Çalışıp ödeyeceğiz. Çocuklarımız, torunlarımız da bizim gibi tarım işçisi oluyorlar. Bize sürekli kalabileceğimiz bir yer gösterseler, sürekli iş imkanı sunsalar, çoluk çocuk perişan olmayız'' dedi.

Tarım işçileri, yılın 10 ayı süren çalışma döneminde Çukurova'dan sonra İç Anadolu ve Karadeniz'e gidecek, ardından tekrar Çukurova'ya dönecek. Çoğunluğu Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır ve Adıyaman'dan gelen tarım işçileri, ilk ve son durakları Çukurova'dan pamuk hasadının bittiği kasım ayı sonunda ayrılacak.

(AA)