kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Buluşu Philips'i bile ayağına getirdi!

EVRİM ERGİN
06.02.2009
Enerjide yüzde 80 tasarruf iddiasıyla ortaya çıktıklarında "İkinci Erke vakası mı" yorumları yapıldı. Ancak onlar 'Moleküler Isı Transferi' buluşunun dünya devlerinin bile ilgisini çektiğini belirtiyor. Baytek'in CEO'su Başgül kanıt için dev şirketlerin yöneticilerinin açık çek teklif ettiğini gösteriyor..
Baytek firması bundan 3 hafta kadar önce İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyerek Vecta markalı ürünlerini tanıttı. İddiası, elektrikli ısıtıcılarının yüzde 80'e varan oranlarda tasarruf yaptığı yönünde. Rakiplerinin eleştirileri arasında Vecta için bir anda 'Erke muamelesi' görmeye başladı. Hatırlanacağı üzere 21 Kasım 2006'da kamuoyuna tanıtılan Erke Dönergeci 'yakıt gerektirmeyen kuvvet makinesi' olarak basına tanıtılmış ve aradan 2 yılı aşkın bir süre geçmesine karşın çalışmalar halen açıklanmamıştı. Önceki gece Baytek firmasının CEO'su İsmet Başgül ile yaptığımız sohbette de "Bizi 2. Erke vakası gibi görüyorsunuz" diyerek söze başladı. Ancak Baytek firmasının yaptıkları ve Başgül'ün açıklamalarını dinledikçe ona sözü vermeyi uygun gördük. İşte Başgül'ün açıklamaları: "İki önemli keşiften söz ediyoruz. Birincisi; daha önce basın toplantısında da açıkladığımız 'Moleküler Isı Transferi Sistemi' (HeatPowercell).'Moleküler Isı Transferi Sistemi' ismini verdiğimiz keşif ve teknoloji sayesinde ısının bir noktadan diğer bir noktaya hemen hemen hiç kaybolmadan iletebiliyoruz. Bu sayede daha düşük enerji kullanarak ısıyı daha hızlı iletilebiliyor. Bir diğer önemli keşfimiz 100 watt'lık bir ampulün verdiği aydınlığı 1.5 watt ile sağlanabilecek olması.

BAKAN 01:30'A KADAR TUTTU
Yani aydınlatmada yüzde 98.5'lik bir tasarruftan söz ediyoruz. Tasarruflu ampuller 23 watt olduğu düşünüldüğünde edilecek tasarruf çok yüksek. Bu teknoloji sayesinde elektrik tüketimi çok büyük oranda azaltılabilecek." Projelerini Enerji Bakanı'na anlattıklarını belirten Başgül, bakanla yaşadıklarını da şöyle anlattı: "Bakan Bey projeyle çok yakından ilgilendi. İki defa bakanlıkta görüştük. Bizi gece 01.30'a kadar dinledi. Daha sonra uzman kişileri çağırttı ve ölçümler yapılmasını istedi. Hatta ürünleri Türk Standrtları Enstitüsü'ne götürüp test yapılmasını istedi. Biz de ürünleri götürüp laboratuvarın kapısına bıraktık. Bizi içeri dahi almadılar. Bu testten sonra biz büyük bir elektronik firmasının laboratuvarlarında da bu ürünü test ettik ve tasarruf miktarının yüzde 90'ları bulduğunu test ettik."

PROJE DEVLETİN BİLGİSİNDE
Projenin hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, hem bakanın bilgisi dahilinde olduğunu ve artık Baytek'in değil Türkiye'nin projesi haline geldiğini dile getiren Başgül, "1 aydan bu yana ısıtıcalarımızı piyasaya sürdük ve büyük bir taleple karşılaştık" dedi. Başgül, teknolojiyi görmeye Hollandalı bakanlar, İtalyan üreticiler ve Philips hissedarların ortak olmak için teklif getirdiğini söyledi. Başgül kuşkulu bakışlarımızın azalmadığını görünce bizi haftaya fabrikalarına test için davet etti.