kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Yeni modelde Türkiye başrolde!

Açıklama, 22 üyeli Arap Birliği'nden, "Arap olmayanlar bu olayın tarafı olamaz!" diye çok net geldi. Birlik, açıklamayı "Filistin ve Hamas" sorunu ile Türkiye'nin koyduğu sert tavrın üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra yaptı. İşin ilginç yanı, bu açıklama yapıldığında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan gezisini sürdürüyordu.
Suudi Arabistan deyip geçmeyeceğiz!
Arap Birliği'nin önemli üyelerinden biri. İran hariç Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri birlik çatısında yer alıyor.
Arap Birliği'nde liderliğe oynayan ülke Mısır, şu sıra çok sıkıntılı. Özellikle Türkiye'nin kendi rolünü çaldığını düşünüyor. Sonuçta Arap olmayan bir ülkenin Hamas'ın durumu ile ilgili sert açıklama yapması İsrail ile birlikte hareket eden Mısır'ın durumunu birlik ve halklar nezdinde sıkıntıya sokuyor.
Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki sert tavrına karşı blok cepheden ses çıkmadı. Hükümetler bazında rahatsızlık arttı ama Mısır limon gibi ezildi.
Ancak burada sorulması gereken kritik bir soru var. Acaba ABD'nin meşhur Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) öldü mü? BOP'un ölmesi mümkün değil! Kesinlikle formatı değişti! ABD'de Cumhuriyetçiler'in iktidara geldikleri dönemleri bir hatırlayın. Hep, "Silahlı Kuvvetleri" kullandılar. Etnik ve dini temelli küçük devletçikler yaratmaya çalıştılar.
Görüşümüz, bu model dönemi bitti. Demokratların iktidara gelmesiyle birlikte, "insan haklarına saygılı yönetim modeli" ortaya çıktı. Ortada ciddi bir "ayar" farkı var.
Tamam ama Türkiye olarak küresel ekonomik durgunluğun ortasında ne yapacağız? Sonuçta depremin ana üssü ABD içe kapanıyor... Obama, 925 milyar dolarlık canlandırma paketini açmaya çalışıyor. Teşvik paketi ortada! Yeni başkan "harcasınlar!" diye ABD'de vatandaşın cebine para koymaya çalışıyor. Böyle bir dönemde Ortadoğu'da oluşan boşluğu doldurmak için Rusya ve Çin kırk takla atıyor. Bölgede ABD düşmanlığı had safhaya çıkmış. Rusya ve Çin bunu kullanıyor.
Çin; İran, Irak ve Sudan 'a yerleşti.
Rusya; yeniden Avrasya 'ya indi.
Suriye ile özel üs anlaşmaları imzaladı.
Bu konjonktürde hiç şüphe yok ki ABD'ye yepyeni bir model şart! Hoş, BOP yolculuğunda yeni model, ' Medeniyetler Buluşması' ydı. Katolik İspanya ile Müslüman, laik, NATO içinde yer alan ve yüzü Batı'ya dönük Türkiye dayanışmasıyla yola çıkıldı. Arap halklarının modele saygı duyması da önemliydi...
Gün oldu devran döndü...
Kapalı ekonomiye sahip İran, borç batağında değil. Krizden etkilenmiyor. O yüzden bölgeyi sıkıştırıyor. Üstelik İsrail'in tavrına karşılık Arap milliyetçiliği tırmandıkça tırmanıyor. Böyle bir dönemde de ortaya yepyeni bir "Türkiye modeli" çıkıyor. Abartmıyoruz, biz bu modele, " Hoş geldin yeni yeşil kuşak!" diyoruz.
Çünkü modelde esas belli. Türkiye sertleşecek, bölge insanına mesaj verecek.
Soğuk savaş döneminin yeşil kuşak modelinde yer alan "Afganistan-Pakistan-İran-Türkiye" ise yepyeni bir yolculuğa başlayacak.
Sonuçta ABD Afganistan'a çoktan yerleşti. Pakistan'a yaklaşıyor...
Obama, İran ile gerekirse el sıkışabilecek... Türkiye mi? Zaten başrolde!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın