kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Erdoğan, Topbaş, Kılıçdaroğlu ve Diyojen

Kemal Kılıçdaroğlu'nun, şimdilik, Kadir Topbaş'ı mağlup etme şansı hiç yok. Ama Tayyip Erdoğan, CHP adayını hedef almaya devam ederse, Kılıçdaroğlu'nun önemi ve şansı artabilir. Bakıyoruz, Erdoğan, sık sık, kolay lokma gibi gördüğü Kılıçdaroğlu'na vuruyor. Üstelik son vuruşta, onu, Diyojen'e benzeterek, büyük yanlış yaptı. 1071'de, Malazgirt'te, Alparslan'a yenilen Bizans İmparatoru Romen Diyojen ile filozof Diyojen'i karıştırmasından söz etmiyorum. "Diyojen" benzetmesi, eleştiriden ziyade, övgüdür. Evet, Diyojen elinde fener dürüst adam aramıştır ama bu onun için nakise değil, meziyettir. Ayrıca, dünya nimetlerinden elini eteğini çekmiş, iç zenginliğine dönmüş, kendi kendine yetebildiğini göstermiş onurlu bir insandı Diyojen. Büyük İskender, "Bir dileğin var mı?" diye sorunca, ona, cevaben, bugünlere kadar gelen "Gölge etme başka ihsan istemem" sözünü sarf etmiş; çeşmeden avucuyla su içen bir çocuk görünce, "Bu çocuk bana, fazla bir eşyam olduğunu hatırlattı" diye düşünüp, kendisine ait su çanağını kırmış. Tevazuun ve onurlu yalnızlığın sembolü olan Atinalı bir filozof.
Diyojen'den bir hikâye: Dar bir sokakta, zengin ama kibirli bir adamla karşılaşır Diyojen. İkisinden biri kenara çekilmedikçe geçmek kolay değildir. Zengin, mağrur bir edayla, hor gördüğü filozofa "Ben bir serseriye yol vermem" der. Diyojen "Ben veririm" diye kenara çekilir.
Diyojen'e bir adamın ne kadar akıllı olduğunun nasıl anlaşılacağını sorarlar.
- Konuşmasından...
- Peki ya hiç konuşmazsa?
- O kadar akıllı olanı henüz yok dünyada, cevabını verir.
Diyojen benzetmesi, bence Kemal Kılıçdaroğlu'nu sevindirmiştir. Diyojen, yerleşik kurallara karşı çıkan, sade bir hayat tarzını benimseyen ve herkese zor şartlarda dahi kişinin mutlu olacağını göstermeye çalışan bir filozoftur. Bilge bir kişidir.
Yazımızın başında ifade ettiğimiz düşünceyi tekrarlayalım. İstanbullu, Kadir Topbaş'ı seviyor, hizmetlerini beğeniyor. Yarış, AK Parti ile CHP'nin siyasi çekişmesine dönüşmemeli.
Acaba Kadir Topbaş, Tayyip Erdoğan'a dönüp, Diyojen'in Büyük İskender'e söylediği gibi "Gölge etme başka ihsan istemem" diyebilir mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın