kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Rusya askeri bir tehdit değil"

CİHAN
Giriş Saati : 07.02.2009 13:15
Güncelleme : 07.02.2009 16:54
Yeni Haber
Münih'de gerçekleşen Güvenlik Konferansı 2007 yılında Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in ünlü Amerikan karşıtı çıkışı ile gündeme gelmesinin ardından bu yıl da Rusya'nın önerdiği pan-Avrupa güvenlik anlaşması ile ilgili sert konuşmalara neden oldu. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer Rusya'nın önerisi ile Gürcistan'a gerçekleştirilen operasyonun uyumlu olmadığı eleştirisi getirirken, Almanya Şansölyesi Angela Merkel Rusya'nın Avrupa'nın güvenlik yapısı içinde yer almasının genel çıkarlara uygun olduğunu söyledi. Konferansta bir konuşma yapan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de Rusya'nın NATO ve Avrupa Birliği için askeri tehdit olmadığını savundu.

Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'ya üs kurma çabalarının ardından Rusya'nın güvenlik anlaşması önerisinin ciddiye alınamayacağına değinen NATO Genel Sekreteri, "Medvedev önerisinde toprak bütünlüğünün korunmasının birinci öncelik olduğunu söylüyor. Ardından da Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerine askeri üs kurmayı hedefliyor. Bu durumda nasıl ciddi bir tartışma yapabiliriz. Bu anlayış yeni güvenlik yapısında yer alamaz." eleştirisi getirdi.

Kırgızistan'ın Afganistan'da devam eden NATO operasyonlarına destek sağlamak amacı ile oluşturulan ABD üssünü kapatma çabalarının arkasında Moskova'nın olduğunu savunan Scheffer, "Kırgız Cumhurbaşkanının askeri üssün kapatılması ile ilgili açıklamayı Moskova'da yapması ilginç. Ardından Rusya'nın Afganistan operasyonlarında lojistik destek sağlayacağı yönündeki açıklamaları da böyle bir ikilem oluşturuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yıl 45. gerçekleşen konferansta bir konuşma yapan Merkel, Scheffer'in aksine Medvedev'in önerisinin dikkate alınmasını istedi. Merkel, "Rusya Avrupa'nın güvenlik yapısı içinde yer almalı. Medvedev'in inisiyatifi ile ortaya konan pan-Avrupa güvenlik anlaşması önerisi dikkatle incelenmeli. Rusya Avrupa'nın bir parçası ve Rusya ile ilişkiler de önemli." dedi.

Rusya'ya bir destek de AB Dış Politika Başkanı Javier Solana'dan geldi. Solana yaptığı konuşmada, "Rusya Devlet Başkanı bir kısım önerilerde bulunmuş. Bunların çok doğru düşünceler olduğunu söylemek istiyorum. Öneri ciddiye alınmalı. Müzakere içinde bulunmanın kendisi güven yollarını inşa eder." dedi.

"RUSYA NATO VE AB İÇİN ASKERİ TEHDİT DEĞİL"

Münih güvenlik konferansında açıklamalarda bulunan Sarkozy, Rusya'nın NATO ve AB açısından askeri tehdit olmadığını belirtti. Sarkozy, "Rusya'nın NATO'ya tehdit oluşturduğunu düşünmüyorum. AB ve NATO'ya ana askeri tehdit Rusya'dan gelmiyor. AB ve Rusya'nin birbirine güvenmeye ihtiyacı var. Bunu yapmak zorundayız. Karşılıklı tehdit diyalektiğinden uzak durmalıyız." önerisinde bulundu.

İki gündür devam eden konferans Pazar günü sona erecek. Çeşitli ülkelerden 350'den fazla temsilcinin katıldığı güvenlik konferansını 400'den fazla basın mensubu takip ediyor.