kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yabancı düşmanı polisler, kendi kazdıkları kuyuya düştü

CİHAN
Giriş Saati : 06.02.2009 10:27
Güncelleme : 06.02.2009 14:51
Yeni Haber
İsveçli polisler kendi kazdıkları kuyuya düştüler. Geçtiğimiz günlerde Malmö'nün Rosengbölgesinde yabancıların çıkardığı olayları bastırmak için görev alan polisler, delil olması için yabancı gençleri kameraya alırlarken, kendi rasistliklerini, yabancı düşmanlıklarını da kayıt altına almış oldular. Bu görüntüleri gençler aleyhine delil olarak kullanan İsveçli polislerin, kayıtlara giren yabancı düşmanı ifadelerinden dolayı başları belaya girdi.

Kayıtlarda yabancı kökenli gençler için polislerin, "Yabancı köpekler", "Küçük şeytan maymunlar", "Bunları öyle dövmek lazım ki, ayakta duramasınlar", "Bunları yakaladığımızda sterilize etmemiz lazım" şeklinde yabancı karşıtı ifadeler kullandıkları mahkemece tespit edildi. Bu skandala ismi karışan üç polisin, dün kamuoyuna yansıyan bir açıklamada görevlerinden alındıkları ifade edildi. Olay hakkında basına konuşan İsveç Emniyet Genel Müdürü Bengt Svensson, bu olaydan dolayı çok şaşırdığını söyledi. Svensson, "Açıkçası çok sinirliyim, eğer bu polislerin bakış açıları böyleyse, bu tür kimseler polis olmamalı. Bu tür polisler, diğer polislerin imajlarını da bozuyor" diye ekledi.

Bu kayıtlar, skandala adı karışan polislerin işten uzaklaştırılmasıyla kalmadı, İsveç polisleri içinde ne kadar yabancı karşıtı polis olduğunun araştırılması projesini tetikledi. Bununla ilgili bir soruşturmanın devam ettiği öğrenilirken, konuyla ilgili bir anket yapan Aftonbladet isimli İsveçli gazete, okuyucularına, "Sizce İsveç polisinde çok rasistlik var mı?" diye sorduğunda, katılan 79 bin kişinin yüzde 57'si "Büyük oranda Evet" derken, yüzde 37'si "Arada böyle kimseler çıkıyor" şıkkını işaretledi. "Hayır" diyenlerin oranı ise yüzde 6'da kaldı.