kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bir numaralı gökdelenler şehri

CİHAN
Giriş Saati : 06.02.2009 09:58
Güncelleme : 06.02.2009 14:51
Yeni Haber
Küresel ekonominin son 20 yılda hızla gelişmesiyle dünyanın önde gelen finans merkezleri zenginliklerine zenginlik katarken gökdelenlerin sayısında da büyük bir artış görüldü.

Küresel bina bilgi şirketi Emporis tarafından yapılan açıklamaya göre sadece iki kule (Sears Kulesi, 442 metre ve Empire State binası 381 metre) hariç dünyanın en yüksek 20 binası bu hızlı gelişme döneminde inşa edildi. Araştırmaya göre Amerika Birleşik Devletleri'ndeki New York kenti yüksekliği 213 metreyi aşan 35 kule ile dünyadaki birinciliğini koruyor. New York'un ardından benzer 30 kule ile Hong Kong gelirken 21 kule ile Çin'in Şangay kenti geliyor. Çin'deki başdöndürücü gelişme ise dikkate değer görülüyor. Şangay, 1999'da 213 metreyi geçen ilk yapı Jin Mao kulesini (421 metre) tamamladı ve ardından 20 kule daha inşa etti.

Araştırmada ayrıca dünyada hiçbir şehrinin Dubai kadar hızlı gelişmediğinin altı çizildi. Artan petrol gelirlerini altyapıya harcayan emirlikler, birbiri ardında kuleler dikmeye başladı. Dubai bugün dünyanın en yüksek binası olan 818 metrelik Burç Dubai'ya ev sahipliği yapıyor.

Geçtiğimiz ay Burç Dubai inşaatının yüksekliği son noktaya ulaştı ve binanın 2009 sonlarına doğru hizmete gireceği bildirildi. Dünyanın en yüksek ikinci binası ise 510 metrelik Taipei 101 adlı kule ile Tayvan'ın başkenti Taipei'de bulunuyor.

En çok kuleye sahip şehir listesinde 5. sırayı yine ABD'den Şikago kenti alırken Hong Kong'un hemen kuzeyinde yer alan Çin şehri Şenzen tırmanmaya devam ediyor.

KÖRFEZ'DE KULE ÇILGINLIĞI

Yüksek Binalar ve Şehir Yerleşim Konseyi tarafından yayınlanan rapora göre 2020 yılına kadar bu listede önemli değişiklikler olacak. 2020'de en yüksek binalar listesinde ilk sırayı 1 km'lik Dubai'deki Nakil Kulesi alırken ardından 1 km'lik Cidde Kraliyet Kulesi, 1001 metrelik Kuveyt Mübarek El Kebir Kulesi, 800 metrelik Burç Dubai ve 632 metrelik Şangay Kulesi gelecek. Halen ikinci sıradaki Taipei 101 kulesi 2020'de 20'inci sıraya düşecek. İlk 20'ye Dubai'den altı, Suudi Arabistan'dan iki, Kuveyt'ten bir, Katar'dan bir kulenin girmesi son aylarda küresel krizden etkilense de Körfez'de yaşanan inşaat çılgınlığını bir kez daha gözler önüne serdi.

En üst sırada kalmak için çaba sarfeden Dubai, Burç Dubai'nin ardından 1000 metre yani 1 kilometrelik Nakil (Nakheel) Kulesi'nin inşa edeceğini duyurmuştu. Fakat küresel krizin etkisiyle geçtiğimiz ay bu kulenin inşaatının bir yıl ertelendiği açıklandı. Suudi Arabistan'da planlanan yine 1 kilometre yüksekliğinde Kraliyet (Kingdom) Kulesi'nin 2020 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. Krizin etkilerinin daha net ortaya çıktığı şu günlerde Çin'in birinciliği önümüzdeki yıllarda Dubai'den alıp alamayacağı ise büyük merak konusu.