kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sovyet ruhu diriliyor

05.02.2009
Rus lider Medvedev, ABD ile askeri ve siyasi güç dengelerini değiştirecek bir adım attı. Milyar dolarlık yardım yapıp ekonomik anlaşma imzaladığı eski Sovyet ülkeleriyle ortak bir "ordu" kurdu..
Rusya, dünyada siyasi, askeri ve ekonomik güç dengelerini yeniden şekillendirecek adım attı. Başkenti Moskova'da düzenlenen Avrasya Ekonomik Topluluğu zirvesinde "bazı eski Sovyet ülkeleriyle birlikte askeri güç kurma kararı aldıklarını" açıkladı. Rusya önderliğinde Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan askeri güçlerini müdahale ordusu için birleştirecek. Rusya'da tek komutanlık altında üslenecek ordu terör operasyonları, uyuşturucuyla mücadele ve doğal afetlerde yardım gibi görevlerde de kullanılacak. Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütü adı verilen yeni askeri oluşum, bölgede yeniden şekillenen Rusya etkisinin de habercisi.

NATO'YA ALTERNATİF
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, "oluşturulan yeni askeri ittifakın, ileride NATO ile karşılaştırılabilecek bir güce kavuşacağını" dile getirdi. Özbekistan yönetimi, yeni orduya asker desteği vermeyeceğini, sadece diğer faaliyetlerine katılacağını belirterek şartlı imza attı. Yeni ordunun ilan edildiği zirvede müttefik ülkelere 6 milyar dolarlık yardım yapıp ve ekonomik anlaşmalar imzalaması da Rus liderin "Sovyetler dönemindeki gibi sıkı ilişkiler ağını kurduğu" şeklinde yorumlanıyor.

YENİ YÖRÜNGE
Barack Obama'nın ABD'de başkan seçilmesiyle dünyanın iki süper gücü arasındaki ikili ilişkilerde beklenen yeni süreç, bu kararla farklı bir boyut kazanmış oldu. İki ülke arasında son bir haftada yaşanan "askeri ve siyasi" gelişmelerde önce Obama, iki ülkenin nükleer savaş başlıklarını 1000'e indirmesini teklif etti. Ardından Rusya ile ekonomik anlaşma imzalayan Kırgızistan, ülkesindeki ABD üssünü kapatı. Sonrasında Rusya, 4 eski Sovyet ülkesiyle ABD'yi "Afganistan operasyonunda destekleyeceklerini, hava sahasını silah nakliyesi dışında kullanmalarına izin vereceklerini" bildirerek ABD'nin askeri varlığını "kendi yörüngesine" oturttu.