kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rusya-ABD arasındaki nükleer sır

CİHAN
Giriş Saati : 06.02.2009 12:24
Güncelleme : 06.02.2009 14:51
Yeni Haber
ABD başkanları Richard Nixon ve Gerald Ford döneminde Soğuk Savaş'ın yumuşamasına büyük katkı sağlayan ünlü Amerikalı diplomat Henry Kissinger, Washington -Moskova arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için devrede.

Rus basınında yer alan haberlere göre Kissinger, ABD Başkanı Barack Obama adına Moskova'ya gelerek Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le gizlice bir görüşme yaptı. Basında yer alan iddialara göre Kissinger'in Moskova'ya gelişi Obama'nın yemin ederek başkanlık koltuğuna oturmasından önce Aralık ayında gerçekleşti.

Kissinger'in yardımcılarından Tom Graham İngiliz Daily Telgraf'a yaptığı açıklamada ziyareti ve Medvedev'le yapılan görüşmeyi doğruladı. Graham Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le görüşmeyi doğrulamazken, diğer diplomatik kaynaklar Moskova'nın dışında bulunan başbakanlık rezidansında Putin'le de Kissinger'in görüştüğünü kaydediyor.

İki gün süren görüşmelerde Kissinger ve Rus yetkililerin 5 Aralık 2009'da süresi dolacak Stratejik Silahlarda İndirim Anlaşması olarak bilinen START-1'in yenilenmesi konusunda ilerleme sağladığı belirtiliyor. Washington'dan bir kısım yetkililerin de doğruladığı yeni nükleer silahsızlanma anlaşmasına göre nükleer silahlar yüzde 80 azaltılacak. Buna göre iki ülke nükleer kapasitesini bine indirecek. 1991 yılında imzalanan anlaşmaya göre taraflar nükleer kapasitelerini 5 bine indirmeyi kabul etmişlerdi.

13 Şubat'ta Münih'de gerçekleşecek Güvenlik Konferansı'nda Kissinger'ın bir konuşma yapması bekleniyor. Kissinger konuşmasında nükleer silahsızlanma ve sıfır sorunlu yapı ile ilgili bir sunum yapması bekleniyor. Ria Novosti haber ajansının verdiği bilgiye göre konferansa Rusya'yı temsilen Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov katılacak. Gözlemcilere göre zirve öncesinde iki ülkenin nükleer ilişkilerinde önemli gelişmeler sağlanması bekleniyor. ABD yönetiminin Doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze savunma sistemleri ile ilgili de geri adım atabileceği öngörüleri yapılıyor.

Diplomatik tecrübesi ve Moskova'nın sıcak karşılaması ümidi ile Kissinger'i tercih eden Obama'nın Rusya politikalarında yumuşama taraftarı olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, Medvedev'in aynı dönemde yaptığı konuşmalarında Washington'dan olumlu sinyal aldıkları ve Obama ile yeni bir sayfa açılmasına yaptığı vurguya dikkat çekiyor.