kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Üs kapanacak, kimsenin şüphesi olmasın"

Giriş Saati : 06.02.2009 11:27
Güncelleme : 06.02.2009 14:51
Yeni Haber
Kırgızistan Başbakanı İgor Çudinov, "Hükümetin, ülkedeki Amerikan askeri hava üssünü kapatma kararı almasının nedeninin Rusya'nın mali yardımı olmadığını" söyledi.

Çudinov, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in Rusya'nın başkenti Moskova'daki temaslarıyla ilgili bilgi vermek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.
Dışişleri Bakanlığı tarafından bir kaç gün içerisinde, Amerikan askeri hava üssünün kapanması ile ilgili olarak geniş bir basın toplantısı düzenleneceğini ifade eden Çudinov, üssü kapatma nedenleri konusunda bilgi verdi.

Çudinov, üs kirasının çok düşük olması, 2006 yılında bir Amerikan askerinin bir Kırgız vatandaşını öldürmesi olayının hala aydınlatılamamış olması, Amerikalı askerlerinin kullandığı araçların trafik kazasına karışması ve kazalarda bir kişinin ölmesi, bir kişinin sakat kalması gibi nedenlerle "halkın üsse tepkisinin arttığını" söyledi.

"Bu konuların çözülmesi konusunda ve Manas uluslararası havaalanına yatırım yapılması konusunda Amerikan tarafından sürekli talepte bulunduklarını" belirten Çudinov, sonuç alamadıklarını ifade etti.

Rusya ile Kırgızistan arasında mali destek konusunda yaklaşık 2 yıldır müzakerelerin yapıldığını dile getiren Çudinov, Rusya'nın bu desteği vermesiyle, üssü kapatma kararı almalarının aynı döneme rastlamasının "tamamen bir tesadüf olduğunu" belirtti.

Çudinov, "üssün kapanacağını, bu konuda kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini" vurguladı. Çudinov, üssün kapanması için parlamentonun onayını beklediklerini hatırlattı.

Bişkek'teki Amerikan üssünün Afganistan'a yönelik Amerikan operasyonları sırasında "bir yıllığına açıldığını" ancak "aradan 8 yıl geçtiğine" dikkat çeken Çudinov, "Bu arada Afganistan'da Devlet Başkanı seçildi, parlamento kuruldu, yeni anayasa kabul edildi, güvenlik birimleri oluşturuldu" dedi. Çudinov ayrıca, Kırgızistan hükümeti olarak, "Amerikalıların Afganistan'daki sivil halkı sık sık vurmasını üzüntüyle karşıladıklarını" söyledi.

Başbakan Çudinov, Amerikalıların bugüne kadar Kırgızistan ekonomisine katkıda bulunmadığını ve ABD ile Kırgızistan arasındaki ticari ilişkilerin, siyasi ilişkilere nazaran çok düşük bir seviyede kaldığını kaydetti.

Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev önceki gün Moskova'da yaptığı açıklamada, Kırgızistan hükümetinin Bişkek'teki askeri üssün boşaltılmasını kararlaştırdığını söylemişti.

Amerikan hava üssü 2001 yılında kurulmuştu. Bişkek'te bulunan üssü, Afganistan operasyonlarına yönelik olarak ABD dahil NATO birlikleri kullanıyor. Amerikan üssünün açıklamasına göre, üssün yıllık kirası 17,5 milyon dolar ve üs için yılda toplam 62 milyon dolar harcama yapılıyor. 1000 ABD ve diğer NATO ülkelerinin askerinin bulunduğu üste, 320 de Kırgızistan vatandaşı çalışıyor.