kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yolsuzlukta da 'sınır tanımadı'

Belkıs KILIÇKAYA PARİS
03.02.2009
Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, ünlü gazeteci Pierre Pean'in kaleme aldığı kitapta ismini ve etkinliğini Afrika ülkelerinde şirketlerine milyon dolarlık ihale kapmak için kullanmakla suçlanıyor..
Fransa, Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner hakkında bugün piyasaya çıkan bir kitapta yer alan iddialarla sarsılıyor. Ülkenin önde gelen gazetecilerinden Pierre Pean tarafından kaleme alınan "K'ya Göre Dünya" isimli kitapta Bakan "yolsuzlukla" suçlanıyor. Kouchner'in Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Direktörlüğü başta olmak üzere bulunduğu farklı görevlerde, "Africa Steps" ve "Imedia" isimli şirketleri için maddi çıkar sağladığı iddia ediliyor. Kitapta Kouchner'in etkinliğini kullanarak "Afrikalı ülkelerden 4.6 milyon dolarlık şirket alacağını tahsil ettiği" ifadesi de yer alıyor.

MÜDÜRÜNÜ ELÇİ ATAMIŞ
Kitaba göre: Kouchner'in sahibi olduğu Africa Steps ve Imedia adlı iki şirket, Gabon ve Kongo'da sağlık sistemindeki reform üzerine proje hazırladı. O dönem yani 2006'da Kouchner henüz Sarkozy kabinesinde değil. Ancak WHO direktörü ve tamamen kamu yararına kurulan uluslararası hastaneler işbirliği yöneticisi oluşunu kullanması, çıkar ilişkisine ters düştü. Dışişleri Bakanı olduktan sonra da şirketlerinin o ihalelerden alamadığı paraların peşine düşerek özel hayatı ile resmi görevini birbirine karıştırdı. Bununla da kalmayıp Imedia adlı şirketinin yöneticisi Eric Danon'u, dışişleri bakanı olduktan sonra ülkesinin Monako Büyükelçisi olarak atadı. Danon da Afrikalılardan parayı tahsil etti.

SARKOZY'YE UYARI
Afrikalı bazı ülke liderleri bu durum hakkında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi uyardı, o da Danon'un istifasını istedi... Pean'in çalıştığı haftalık Marianne dergisinde bazı bölümleri yayımlanan kitaba göre Kouchner'e bağlı devlet bakanı Jean Marie Bockel de skandala karıştı, bu nedenle görevinden alınıp başka yere atandı. Olayın ülkede bu kadar tepki yaratmasının sebebi Kouchner'in sahip olduğu "yardımsever" imajı... 1970'lerde dünyanın en önemli yardım örgütlerinden biri olarak görülen "Medecins Sans Frontier" i (Sınır Tanımayan Doktorlar) kuran Kouchner dünyanın tanınmış insan hakları savunucuları arasında yer alıyor. Kitabın yazarı Pean de, eski Cumhurbaşkanı Mitterrand'ın Vichy hükümetiyle ilişkilerini ortaya çıkaran, Ruanda'daki soykırımın perde arkasını anlatan kitaplarıyla sansasyon yaratan bir gazeteci.
Haberin fotoğrafları