kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bir özür dilense acılar biraz diner

27.01.2009
İnsan haklarının "unutulduğu" Guantanamo kapanıyor. Peki ya sonrası? Eski esir Murat Kurnaz, ABD'nin özür dilemesinin kaybolan yılların telafisi olacağını söyledi..
ABD Başkanı Barack Obama, kampanyasındaki enerjiyi, vaatlerini ilk günden yerine getirmeye başladı. İlk icraatı, yabancı terör zanlılarının tutulduğu Guantanamo üssünün kapatılması emrini imzalamak oldu. Peki Başkan'ın bir imzasıyla bu üs kapacak mı? 245 mahkûmun akıbeti ne olacak? Peki ya 5-6 yıl yargılanmadan tutulduktan sonra "suçsuz" oldukları için bırakılanlar? Maddi manevi tazminat alma hakları yok. Halen tutulan esirler ise ABD'deki bir hapishaneye nakledilip orada yargılanmayı bekliyor. Bir kesim "En azından artık ABD yasalarına göre muamele görecekler, mahkemeye çıkacaklar, işkence görmeyecekler" diyor. Peki Guantanamo'nun dünya tarihinde açtığı utanç lekesi ne olacak? İleride bir başka ülke de çıkıp "Bunlar benim düşmanım" diyerek birçok yabancı ülke vatandaşını tutuklarsa, yargılamazsa, işkence ederse ABD'nin yaptığı "içtihat" mı kabul edilecek? Bu soruların yanıtını, "Orası işkence üssü" dediği Guantanamo'da 5 yıl tutulduktan sonra bırakılan Türk vatandaşı Murat Kurnaz ve uzmanlara sorduk...

* ABD Başkanı Obama, Guantanamo'nun kapatılması ile ilgili süreci başlattı. Orada beş yılınızı geçirdiniz. Bu karar size ne ifade ediyor?
Guantanamo'daki mahkûmların neredeyse yüzde doksanını şahsen tanıyorum. Beş yılımız birlikte geçti. Kararı duyunca onlar adına çok sevindim. Umarım onlar da benim gibi özgürlüklerine kavuşacaklar. Ancak Obama, Guantanamo'nun kapatılması için tarih vermedi. Çalışmalara başlama talimatı verdi. Orası hapishane değil, işkence kampı. Orada her geçen dakika o insanlar için çok zor. Guantanamo'yu kapamak için daha fazla beklememeli.

* Peki, Obama'nın kararı acılarınızı bir nebze olsun dindirdi mi?
Guantanamo kapansa bile ben orada beş yılımı geçirdim. Hala orada insanlar var. Kimi yedinci yılını dolduruyor. Mahkeme kararı olmadan orada tutuluyor ve işkence görüyorlar. O kamp kapansa bile bu özür dileme anlamına gelmez. Tazminat davası açılmasına izin verilirse, insanların kaybolan yılları bir nebze olsa tazmin edilirse, ABD oradaki insanlardan doğrudan özür dilerse o zaman belki acılar dinebilir.

TAZMİNAT İSTEYEBİLİRİM
* Siz tazminat davası açacak mısınız?
Ben serbest kalalı iki sene oldu, ama tazminat davası açmadım. Kendim için açmayı düşünmüyorum. Ama ilerde olabilir.

* "Kendim için açmam ama ilerde olabilir" derken diğer mahkumlarla birlikte hareket edeceğinizi mi söylüyorsunuz?
Ona bakmak lazım.

OBAMA'YI BİLMİYORLARDIR
* "Hayatımın Beş Yılı" isimli kitabınızda Guantanamo'daki dostlarınızdan bazen selam aldığınızı söylüyorsunuz. Belki şu andaki koşullarla ilgili de haber alabiliyorsunuzdur. Obama'nın gelişi üsteki iklimi değiştirdi mi?
Kampta eskisi gibi ağır koşullar devam ediyor. Zaten Obama'nın Başkan olduğunu öğrenmemiş olabilirler. Ben Irak savaşını yıllar sonra öğrendim. Çünkü orada dünyadan haber alabileceğiniz hiçbir şeyiniz yok.

* Peki, Obama'nın başkan olması sizin için ne ifade ediyor?
Her halde kim olursa olsun, ne yaparsa yapsın Bush'dan sonra daha kötüsü gelemez. Obama ne yaparsa yapsın onun kadar kötü olamaz. Yeni Başkan'ın sözlerine bakılırsa bazı şeyler yapmak istiyor. İlk günlerde ortaya koydukları da bunu gösteriyor. Guantanamo'da çok şey yaşadım. Ama onun gelişinden umutluyum.
Haberin fotoğrafları