kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Guantanamo'da esirler 5 metrekarelik hücrelerde dünyadan tamamen izole halde tutuluyor.

Uluslararası hukuk ve insan hakları uzmanları ne diyor?

27.01.2009
'Astronomik tazminatlar bekliyorum'
Doç. Dr. İbrahim Kaya, Uluslararası Hukuk uzmanı, USAK:
ABD Anayasa Mahkemesi, altı ay önce "Guantanamo ABD toprağı olmamakla birlikte tutukluların ABD'de yargılanabileceğini" hükme bağlamıştı. Böylece Başkan Bush'un tazminat davalarını engelleyen düzenlemesi düştü. ABD'nin iç hukukuna göre bu insanların ABD mahkemelerine müracaat hakkı olacak. Uluslararası hukuka göre o kişilerin devletleri de diplomatik himaye ve özür isteyebilir. Ancak uluslararası mahkeme yoluyla haklarını aramaları söz konusu değil. Çünkü böyle bir mahkeme yok. Bireyler ABD makamlarına başvuracaklar. Ben ileride açılacak davalardan astronomik tazminat kararları çıkacağını düşünüyorum.

'Yeni Guantanamolar olmasın'
Uluslararası Af Örgütü: Guantanamo'daki yargılamaların askıya alınması olumlu bir işaret. Obama'nın kararı, geçmişteki yasadışı faaliyetlerinden uzaklaşma eğiliminde, net bir sinyal. Üsteki her davanın ölüm cezasına başvurulmaksızın ABD Federal Yargı Sistemi'nde yürütülmesi gerekir. Başka Guantanamolar yaratılmaması gerekir. ABD temel insan hakları reformları için harekete geçmeli; uluslararası hukuk normlarına uygun şekilde işkence ve kötü muameleyi yasaklayan bir başkanlık kararı yayınlamalı; terörle savaş kapsamında gerçekleştirilen ihlalleri soruşturmak için bağımsız komisyon kurmalı.

'İleride içtihat olacağını sanmıyorum'
Jan Marinus Wiersma (Avrupa Parlamentosu, Sosyalist Grubu Başkan Yardımcısı, Guantanamo Soruşturma Komitesi Üyesi
) Obama'nın kapatma kararından memnunuz. Ancak şimdilik çok bilinmeyen var. Guantanamo'nın gelecekte başka hükümetler açısından bir içtihat oluşturacağını zannetmiyorum. Çünkü Obama böyle bir adım atarak, üssün yasal olmadığı mesajını dünyaya vermiş oldu. Esirlerden bazılarının gördüğü kötü muameleyi yargıya götüreceğine eminim. Ancak tazminat alabilirler mi, bunun telafisi mümkün mü, bunu şimdilik kestirmek zor. ABD'de, Avrupa'daki gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) benzeri olsaydı, bu davalar buraya kaydırılırdı.
Haberin fotoğrafları