kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünya önlem alıyor

DIŞ HABERLER
26.01.2009
İSVİÇRE Avrupa'nın en fazla dağcılık yapılan ülkelerinden İsviçre, dağlarda meydana gelebilecek kazalara karşı uyarı sistemleri geliştirdi. 1993'ten beri uygulanan "Avrupa Tehlike Skalası" çerçevesinde özellikle kış aylarında sürekli uyarılar yayınlanıyor. Belirli aralıklarla yayınlanan çığ uyarılarında, tehlike derecesinin ne olduğu belirleniyor. Skalaya göre "düşük, az, orta, yüksek ve çok yüksek" olmak üzere 5 ayrı kategori var. Uzmanlar, kar kalınlıklarını, karın yumuşaklığı ve çığı tetikleyebilecek unsurları inceleyerek, hangi kategorinin uyarısını yapacaklarına karar veriyor. Bunun üzerine de uyarı yayınlanıyor. Ayrıca, dağcıların her an telefonla danışabilecekleri merkezler yer alıyor.

İTALYA Roma muhbarimiz Yasemin Taşkın'ın verdiği bilgiye göre, İtalyan Alp Dağları Kulübü'nün Çığ Servisi 40 yılı aşkın bir süredir bu tip kazaların önlenmesinde faaliyet gösteriyor. İsviçre Davos'da bulunan Çığ ve Kar Enstitüsü'nden alınan metodolojik ve teknik bilgiyle kurulan Bölge Çığ Servisleri bugün hâlâ kazaların önlenmesi amacı ile çığ bültenleri yayınlamaya devam ediyor.

FRANSA Paris muhabirimiz Belkıs Kılıçkaya'nın haberine göre, hafta sonu 7 kişinin çığ düşmesiyle hayatını kaybettiği Fransa'da, 140 gözlemevinde, 1500-2000 metre yüksekliklerdeki dağlarda ve kayak istasyonları için hava durumu inceleniyor ve bülten hazırlanıyor. 2000-3000 metre yükseklikte ise 15 gözlemevi var.

KANADA Kuzey Amerika ülkelerinden Kanada en yoğun dağ faaliyetlerinin yapıldığı ülkelerden. Çığ Merkezi, internet üzerinden sürekli bülten yayını yapıyor. Merkez, istenirse 24 saat telefon hizmeti de veriyor.