kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Ateşkesin kalıcı olması şarttır!"

Giriş Saati : 18.01.2009 12:07
Güncelleme : 18.01.2009 20:26
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Mısır'daki Gazze zirvesinde Gazze'deki ateşkes hakkında konuşuyor.

Sayın hüsnü mübarek in bu noktaya gelinmesinde katkıları büyüktür.

Filistinlilerin uzlaşması gerekir, uzlaşı hükümeti kurulması gerekir. Bölgedeki tüm ülkelerin de barış için gereken desteği göstermesi gerekir.

Türkiye'nin ve Avrupa Birliğinin de bu desteği göstereceğinden eminim.

Kalıcı barış sağlanmazsa, bu acılar devam edecektir.

İsrail, Filistin ve Lübnan'ın barış içinde yaşayabileceği bir ortam sağlanmalıdır. Birlikte barış içinde yaşamak için tüm uluslar işbirliği içinde olmalıdır.

"ATEŞKES OLUMLU BİR ADIMDIR"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''İsrail'in tek taraflı olarak ilan ettiği ateşkes olumlu bir ilk adım teşkil etmektedir. Şimdi ateşkesin karşılıklı ve kalıcı kalması ve İsrail'in Gazze'den tamamen geri çekilmesini sağlamak gerekecektir'' dedi.

Gül, Gazze konusunda yapılacak çokuluslu zirve toplantısına katılmak üzere Mısır'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı.

Toplantıya bölge ve AB ülkelerinden liderlerin katılacağını belirten Gül, geçen üç hafta içinde bu liderlerle Gazze'de ateşkesin sağlanması için yoğun iş birliği sağlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ''İsrail'in tek taraflı olarak ilan ettiği ateşkes olumlu bir ilk adım teşkil etmektedir. Şimdi ateşkesin karşılıklı ve kalıcı kalması ve İsrail'in Gazze'den tamamen geri çekilmesini sağlamak gerekecektir'' dedi.

Gazze'deki insani trajedinin sone ermesinin bir diğer öncelik olacağını dile getiren Gül, Gazze'nin yeniden inşa edilmesinin de başka bir görev olduğunu, çünkü bu kadar yıkımdan sonra okulların, hastanelerin yeniden inşa edilmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Bunu takiben Filistin meselesine adil ve kalıcı bir çözüm için uzun vadeli bir yaklaşımın bütün taraflarda hakim olmasını sağlamak için yoğun bir çaba yine sarf etmek gerekmektedir'' diye konuştu.

''TÜRK ASKERİNİN GİDİP GİTMEMESİYLE İLGİLİ HERHANGİ BİR KONU YOK ORTADA''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Uzun vadeli çözüm için uzun vadede Filistinliler'in kendi devletlerini kurup, İsraillilerle beraber yaşayabilecekleri bir ortamı temin etmek için bütün dünyanın yoğun çaba göstermesi gerektiğine inanıyorum'' dedi.

Gül, Gazze konusunda yapılacak çokuluslu zirve toplantısına katılmak üzere Mısır'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Türk diplomatlarının hem Kahire'de hem Şam'da, hatta Tel Aviv'de geçen birkaç hafta içinde yoğun bir çaba içinde olduklarını belirtti.

''Ümit ediyoruz ki, bu zirvede hiç değilse bazı beklenen neticeler ortaya çıkacaktır'' diyen Gül, bugünkü zirvenin Orta Doğu'da barışa katkıda bulunmasını temenni etti.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Esas uzun vadeli çözüm için, uzun vadede Filistinliler'in kendi devletlerini kurup, İsraillilerle beraber yaşayabilecekleri bir ortamı temin etmek için bütün dünyanın yoğun çaba göstermesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü her iki sene de bir bu acılara ne bölge ne de dünya dayanabilir'' diye konuştu.

Bunun için önce kısa vadeli, acil işin, ''bir an önce, karşılıklı ateşkesin sağlanması olduğunu'', uzun vadeli olarak da çalışmaların güçlü, kararlı bir şekilde başlatılması ve devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Gül, ''Türkiye, bu süreçlerin içerisinde güçlü bir şekilde katkı sağlamaya devam edecektir'' dedi.

SORULAR

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, ''Türk askerinin uzun vadede barışa katkı yapması için bölgeye konuşlandırılması hangi koşullarda olabilir? Böyle bir plan gündeme gelebilir mi?'' sorusu üzerine, ''Şu anda bunlar söz konusu değil. Bunlar konuşulmuyor şu anda. İlerde nasıl düzenlemeler olacak, o zaman konuşulacak şeylerdir. Genel askeri meseleleri söylüyorum ama Türk askerinin gidip gitmemesiyle ilgili herhangi bir konu da yok ortada'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''Türkiye hariç, Katar'da Gazze sorunuyla ilgili yapılan toplantıya katılan ülkelerin Mısır'daki toplantıda bulunmayacağı, Mısır'daki toplantıya katılacak ülkelerin de Katar'daki toplantıda yer almadığını'' hatırlatarak, ''Türkiye'nin Şarm El Şeyh'te özel bir konumu olabilir mi?'' sorusuna Gül, ''Türkiye'nin bu süreçte özel bir konumu var. Bunu takip eden meseleleri yakından bilen herkes biliyor. Türkiye herhangi bir gösteri, PR (halkla ilişkiler) meselesinde değildir. Türkiye, kanın durmasına ve barışın sağlanmasına katkı sağlamak için yoğun çaba sarf eden bir ülkedir. Resmi görevli ülkeler var biliyorsunuz, Mısır'dır. Dolayısıyla Türkiye, yardımcı olmak için her türlü gücünü kullanmaktadır, kullanmaya da devam edecektir'' yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Filistin'de 2 bine yakın Türk vatandaşının yaşadığının anımsatılması ve bu vatandaşların Türkiye'ye getirilmesi için bir girişimde bulunulup bulunulmayacağının'' sorulması üzerine de ''Biliyorsunuz gelmek isteyenleri getirdik, yeni gelmek isteyenler olursa da şüphesiz ki Dışişleri Bakanlığımız onlarla ilgili gerekli düzenlemeleri yapıyorlar'' dedi.