kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Borcuna sadık Türkler % 21 fazla harcayacak

15.01.2009
Türk halkı krizde kredi kartı harcamalarına yüklendi ve 2008'de kartla alışverişi yüzde 31 arttı. Tahmin 2009'da yüzde 21 artacağı yönünde..
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre kredi kartı harcamaları 2008'de yüzde 31 artarak 185 milyar TL'ye ulaştı. Aynı dönemde Avrupa'da artış yüzde 9 kaldı. Küresel krizin etkilerini artırmaya başladığı eylül ayı ile birlikte kredi kartı harcamalarında hafif azalma gözlemlense de, bayram ve yılbaşı harcamalarının yıl sonuna doğru devreye girmesiyle yeniden arttı. BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, krize rağmen kredi kartı harcamalarında belirgin bir gerilemenin olmadığı belirtti.

TÜRKLER BORCUNA SADIK
Özinal, krize rağmen kredi kartı harcamalarının 2009'da yüzde 21 oranında artacağını tahmin ettiklerini belirtti. "2009 yılının ikinci yarısından itibaren ekonominin canlanması, üretim ve istihdamın artarak sektörlerin hareket kazanmasını bekliyoruz" diyen Özinal, "Buna paralel kredi kartı cirolarının yüzde 21 artarak 221 milyar TL seviyesine ulaşağını tahmin ediyoruz" dedi. Özinal, 2008 yılında sorunlu kredi kartı müşteri sayısının 430 bin arttığını ve toplam kredi kartı müşterileri içindeki payının yüzde 4.3 olduğunu açıkladı. Aynı oranın ABD'de yüzde 9.5, Avrupa'da ise yüzde 8 düzeyinde olduğunu vurgulayan Özinal, Türk halkının borcuna daha sadık olduğunu söyledi. Özinal, "Daha önceden de gördüğümüz gibi Türk halkı borcuna sadık. Bu nedenle, oranlarda önümüzdeki dönemlerde çok büyük gelişmeler olmaması haline önemli bir artış olmayacaktır" dedi. Özinal, toplam kredi kartı cirosu içinde takibe giden kredi miktarı oranın da yüzde 6.7 olduğunu sözlerine ekledi.