kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Korkutan küçülme Merkez'e faizde 2 puan indirim yaptırdı

15.01.2009
Ekonomideki yavaşlamanın derinnleştiğine dikkat çeken Merkez Bankası sürpriz kararla faizleri 2 puan indirdi. Beklentiler 0.75 ila 1 puan arasında yoğunlaşıyordu Faizler tarihin en düşük seviyesine gerilerken Merkez'in açıklamasında "Önümüzdeki aylarda öngörülen indirimlerin önemli kısmı erkene alındı" denildi..
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün sürpriz kararla gösterge faiz oranının 2 puan düşürdü. Böylece borçlanma faiz oranı yüzde 15'ten yüzde 13'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 17.50'den yüzde 15.50'ye indirildi. Faiz kararı sonrasında yapılan yazılı açıklamada son dönemde açıklanan verilerin ekonomik faaliyetteki yavaşlamanın derinleştigine işaret ettiği vurgulandı. Açıklamada "Önümüzdeki aylarda öngörülen faiz indirimlerinin önemli bir kısmını erkene almak, finansal koşullardaki ek sıkılaşmanın telafi edilmesine katkıda bulunacak" denildi. Bundan sonraki faiz indiriminin miktar ve zamanlamasının enflasyon görünümünü etkileyen unsurlara bağlı olduğu belirtildi.

ENFLASYON İNECEK
Açıklamada "Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların önceki tahminlere göre daha uzun bir süre etkili olacagına iliskin görüşler güçlenmektedir. Bu çerçevede iç ve dıştalep ile enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceği düşünülmektedir" ifadesi yer aldı. Enflasyonun 2009 ortalarından itibaren yılsonu hedefi ile uyumlu düzeylere ineceği, yılsonunda ise hedefin altında kalma olasılığının arttığı belirtildi. Merkez Bankası geçen ay da faizleri 125 baz puan ile yine beklentilerin üzerinde indirmişti.
Haberin fotoğrafları