kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"30 bin vatandaşımız 'işimi kaybettim' diye kurumumuza başvurdu''

AA
Giriş Saati : 16.01.2009 22:57
Yeni Haber
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Namık Ata, ocak ayının ilk 12 gününde işini kaybettiği gerekçesiyle 30 bin kişinin İŞKUR'a başvurduğunu bildirdi.

Konya'da İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, Vali Osman Aydın başkanlığında gerçekleştirildi.
Vali Aydın, açılışta, Türkiye'nin ve dünyanın en büyük sorunlarından birinin işsizlik ve istihdam olduğunu söyledi.
Son ekonomik krizle birlikte Türkiye'de işsizlik sıkıntısının daha da arttığını ifade eden Aydın, ''Dünyada gelişmiş ülkelerde de bu sıkıntılar çekilmektedir. İşsizliği giderebilmek için istihdamı artırıcı tedbirler almamız gerekiyor. İstihdamı sağlarken işverenin istediği şekilde kaliteli elemanın yetiştirilmesi de önemli'' diye konuştu.

-''KRİZİN REEL SEKTÖRÜ ÖNEMLİ OLUMSUZ YANSIMALARI VAR''

Toplantıya katılan İŞKUR Genel Müdürü Namık Ata da konuşmasında, dünyada yaşanan krizin Türkiye'ye sirayet ettiğini özellikle reel sektörde sıkıntılar yaşandığını belirterek, ''İşsizlik ve istihdam sorunu dün önemliydi bugün de çok önemli ama yarın da yine önemini korumaya devam edecek'' dedi.

Aylık olarak kuruma yapılan başvurulardan istihdam ve işsizlik sorununu yakından takip ettiklerini bildiren Ata, şu bilgileri verdi: ''Geçtiğimiz ay 59 bin vatandaşımız, ondan önceki ay 49 bin vatandaşımız işini kaybetti. Bu ayın ilk 12 gününde 30 bin vatandaşımız işimi kaybettim diye kurumumuza başvurdu. Demek ki krizin reel sektöre önemli olumsuz yansımaları var. Otomotiv, makine ve kısmen tekstilde bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Tabii bu sıkıntıların minimize edilmesi ve zaten gündemde olan işsizlik sorununa çözüm üretmek adına geçtiğimiz süreçte aslında çok önemli tedbirler de alındı. Belki bu krize hazırlık şeklinde de değerlendirilebilir.''
Özellikle istihdamı teşvik etmek amacıyla önemli düzenlemeler getirildiğini hatırlatan Ata, ''İş gücü maliyetleri önemli ölçüde düşürüldü. Sigorta primlerinde 5 puanlık indirim yapıldı. 18-29 yaş arasındaki gençlerin ve her yaştaki kadınların istihdamına teşvik getirildi'' diye konuştu.

Toplantıya, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, Uluslararası Çalışma Ofisi (ILO) Türkiye Temsilcisi Gülay Aslantepe ve çeşitli kurumlardan temsilciler katıldı.