kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ÖSS değişikliği kapıda

NERGİS DEMİRKAYA
13.01.2009
YÖK'ün perşembe günü yapacağı ÖSS değişikliği ile ilgili toplantıda, 2009 yılı için meslek liselilerin kendi alanlarında yükseköğretim programlarına devamının sağlanması bekleniyor..
Yüz binlerce öğrencinin heyecanla beklediği ÖSS değişikliğiyle ilgili karar için geri sayım başladı. Meslek liselilerin kendi alanlarıyla ilgili bölümlere girişlerinde yaşadıkları katsayı dezavantajının kaldırılması bekleniyor. ÖSS değişikliğiyle ilgili çalışma kapsamında YÖK'e 70'i üniversitelerden diğerleri dernekler, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve kişilerden olmak üzere 400'e yakın görüş geldi. YÖK'te oluşturulan komisyon gelen önerilerde ortak şikâyet konularını tespit etti. YÖK Genel Kurulu'na sunulmak üzere alternatifli raporlar hazırlandı. Perşembe günü toplanacak YÖK Genel Kurulu üyeleri 2009 yılı için kısmi, 2010 yılı içinse kapsamlı değişiklik içeren bu raporları değerlendirecek.

2009 DEĞİŞİKLİĞİ
Buna göre bu yıl yapılacak ÖSS'de meslek lisesi mezunları öncelikle yeni kurulan uygulama ağırlıklı teknoloji, sanat ve tasarım ile turizm fakültelerine yönlendirilecek. Ayrıca meslek lisesi mezunlarına kendi alanlarının devamı niteliğindeki bölümlere katsayı eşitliği ile geçme imkânı verilmesi bekleniyor. Bu durumda elektrik bölümünde okuyan meslek lisesi öğrencisi üniversitede de elektrikle ilgili bölümlere diğer liselilerle eşit koşullarda başvurabilecek. Ancak İmam Hatip Lisesi mezunlarının hangi alanlara devam edeceğiyle ilgili çalışma bir netlik kazanmadı. Bu konuya YÖK üyeleri karar verecek. Öneriler arasında meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişlerini zorlaştıran katsayının kaldırılması veya "Makul bir seviyeye çekilmesi" de bulunuyor.

2010 DEĞİŞİKLİĞİ
2010 yılında ÖSS sisteminde yapılacak kapsamlı değişikliğin de çatısı belirlenecek. YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı'nca önerilen lise bitirme sınavına sıcak bakıyor. Ortaöğretimi güçlendireceği ve ÖSS'ye girecek öğrenci sayısını azaltacağı için olumlu bulunan bu öneri kabul görürse üniversiteye iki aşamalı sınavla girilecek. Lise bitirme sınavını geçen öğrenciler kendisini ilgilendiren derslerden İngiliz modeli olarak ifade edilen ikinci bir sınava girecek. Buradan aldığı puanla tercih yapacak.