kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Babacan'dan Livni'ye: Ateşkes istiyorsan gel

Zübeyde YALÇIN / PRİŞTİNA
13.01.2009
Dışişleri Bakanı Babacan, İsrailli mevkidaşı Livni'ye Türkiye'ye gelmek istiyorsa, bu ziyaretin aradaki ilişkilerin gücünü göstermek için değil, ateşkes şartlarını görüşmek için olması gerektiği mesajını verdi..
Gazze'de yaşanan insanlık dramının sona erdirilmesi için temaslar sürerken, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin ateşkes görüşmeleri trafiğinin tam merkezinde olduğunu, tüm taraflar ile rahat görüşebildiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, resmi ziyarette bulunmak için Kosova'ya giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsrail'deki kamuoyu yoklamalarını takip ettiklerini ve bunun önemli olduğu vurgulayan Babacan, "Şu anda ateşkes demek, eğer yanında minimum şartlar olmazsa her iki taraf için de yenilgi anlamına gelecek" diye konuştu. İsrail'in güvenlik ve Mısır üzerinden Gazze'ye silah kaçakçılığıyla ilgili somut tedbirler alınmasını beklediğini bildirdi. İsrail'in aynı zamanda Hamas'ın askeri kabiliyetinin yok olmasını istediğini belirten Babacan, "Tabii bu ne kadar gerçekçi o da belli değil. Bana göre çok gerçekçi değil" dedi. Hamas'ın, Gazze'nin normal bir yer olmasını istediğini belirten Babacan, varılacak bir ateşkesle ilgili garantilerin önemli olduğunu kaydetti. Dışişleri Bakanı, "Bu ateşkes imzalandığında, bunu kim garanti edecek, uygulamada hangi ülkeler olacak, Gazze için güvenlik, sınırların kontrolü, gözlemcilik boyutu var. Bunları kim ve nasıl yapacak? Şu anda yoğun bir şekilde görüşülen konular bu" diye konuştu.

ŞARTLI DAVET
İsrail Dışişleri Bakanı Livni'nin geçen günlerde Türkiyeye gelmek istediği, Babacan'ın ise "Gelmek istiyorsan kapımız açık. Ama geldiğin zaman bak işte Türkiye ile biz iyiyiz gibi bir görüntü için olmasın. Gelince ateşkesin şartlarını konuşalım. Gündemimiz bu olsun. Eğer buna hazır hissediyorsan kendini gel" dediği öğrenildi.