kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Mahmud Derviş Filistin'in yetiştirdiği en önemli şairlerden.

Filistin'in ozanı Türkçede

EVRİM ALTUĞ - SABAH
08.01.2009
Filistinli şair Mahmud Derviş'in şiirlerini Türkçe'ye kazandıran Lütfullah Göktaş "Gazze'de süren katliam, Derviş'in haklı olduğunu gösterdi" diyor..
NTV İtalya muhabiri, gazeteci yazar Lütfullah Göktaş, geçen yıl hayata veda eden Filistinli şair Mahmud Derviş'in şiirlerinden oluşan bir seçki yayımladı. Dramatik bir zamanlamayla, İsrail'in Gazze operasyonları ile aynı anda yayımlanan Kitabevi Yayınları etiketli kitap, Biz Kaybettik, Aşk da Kazanmadı adını taşıyor. Göktaş'ın Arap edebiyatından yaptığı çeviriler, 1980'li yıllardan bu yana çeşitli edebiyat dergilerinde de yayımlanıyor. Göktaş'la, Derviş'in şiiri ve Ortadoğu'nun durumunu konuştuk. Gazeteci - yazar, "Gazze'de halen süren katliam, Derviş'in haklı olduğunu gösterdi," diyor.

- Kitabın, Gazze'nin, sözcüğün tam anlamıyla ateş altında olduğu bir dönemde çıkmasını nasıl karşılıyorsunuz?
- Filistinli şair Mahmud Derviş, çağdaş Arap edebiyatının da en önemli isimlerinden biri. Şiirlerinin yaklaşık 30 dile çevrilmiş olması, onun dünyada hakettiği ilgiye mazhar olduğunun en önemli kanıtı. Biz Kaybettik Aşk Da Kazanmadı adlı seçkinin, Gazze'de İsrail tarafından yeni bir katliamın işlendiği bir dönemde piyasaya çıkmış olması tamamen bir tesadüf. Seçki, Derviş'in muhtelif kitaplarından seçtiğim toplam 26 şiirden oluşuyor ve bu önemli şairi Türk okurlara tanıtmayı amaçlıyor.

- Seçkiyi hazırlarken, şiirleri hangi ölçülere göre seçtiniz?
- Seçkide, Derviş'in 'direniş' şiiri kapsamındaki örnekler de var, 'simgeciliğinin' ön planda olduğu şiirler de var. Şiirler, kitapta kronolojik sırayla sunulmuş vaziyette. Bu sayede okurların, şairin şiir serüveni hakkında daha somut bir fikre sahip olabileceklerini düşünüyorum.

- Filistinlilerin yaşadığı dram Derviş'in şiirlerine de yansımış durumda. Şiirlerdeki tabloyu ana hatlarıyla özetleyebilir misiniz?
- Derviş'in mültecilikle ilk tanışıklığı, henüz 7 yaşındayken, 1948'de başlamış. 1960 Arap-İsrail savaşının ardından Batı Şeria ve Gazze'deki İsrail işgaliyle birlikte, Filistinlilerin öz vatanlarında nasıl mülteci konumuna düşürüldüklerinin de canlı tanığıdır Derviş. Kimlik Kartı adlı ünlü şiiri, bu duruma duyduğu isyanın, İsrail'e meydan okumanın en somut ifadesidir. 1990'da sürgündeyken, bir türlü bitmek bilmeyen işgale duyduğu isyanla yazdığı; "Çekin gidin toprağımızdan / denizimizden, karamızdan / buğdayımızdan, tuzumuzdan, taşımızdan / defolun her şeyimizden!" diyerek İsrail'e seslendiği dizeler halen güncelliğini koruyor. O dizelerin üzerinden tam 18 yıl geçmiş. Ama Gazze'deki son olaylar, durumun hiç değişmediğini açıkça gösteriyor.

- Mahmud Derviş, ağustosta vefat ettiğinde Ramallah'ta devlet töreniyle toprağa verilmişti. Ülkesinin durumuna ilişkin son düşünceleri nelerdi?
- Derviş, 1993'teki Oslo Antlaşması'na tepki göstermiş biriydi. Kendisi siyasette de sembolik roller üstlenmiş bir aydındı. O dönemde, Filistin Kurtuluş Örgütü'nde yürütme kurulu üyesiydi. Oslo Antlaşması gündeme geldiğinde, protesto amacıyla görevinden istifa etmişti. Çünkü bunun adil bir antlaşma olmadığına, barış konusunda İsrail'in samimi olmadığına inanıyordu. Zaman, maalesef Derviş'i haklı çıkardı. El Fetih ile Hamas arasındaki iktidar mücadelesi, Filistinlilerin birbirlerine düşmeleri, Derviş'i derinden üzmekteydi. Vefatı öncesinde yazdığı son yazıda, iki kesimi de ağır ifadelerle eleştirmişti. Halihazırdaki durumun vehameti de tüm çıplaklığıyla ortada. Aylardır elektriksiz, susuz, ilaçsız, gıdasız bırakılarak adeta bir açık hava hapishanesine dönüştürülmüş Gazze'de İsrail, insafsızca katliam yapıyor. Uluslalararası camia cılız kınamalar eşliğinde, olayı seyretmekle yetiniyor. Hamas'ı tasfiye adına yapılan katliamda, ölü sayısı 500' aştı. Çocukların da öldürüldüğü bu katliam, hiç bir surette meşru gösterilemez. Filistin sorunu çözülmedikçe Ortadoğu'da barış da hayaldir.
Biz Kaybettik, Aşk da Kazanmadı - Kitabevi Yayınları, Mahmud Derviş, 10 TL
Haberin fotoğrafları