kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Stanley Kubrick'in 90'lı yıllarda tasarladığı filmi neden çekmediği bilinmiyor.

Kubrick'in arşivinde yeni bir film projesi keşfedildi

THE GUARDIAN
08.01.2009
Sinema sanatının yaratıcı yönetmenleri arasında her daim adı anılan Stanley Kubrick'in çekmeyi planlanladığı ama hayata geçiremediği Aryan Papers hikâyesinin detayları, Turner Ödülü adayı olan sanatçı ikiz kardeşler Jane ve Louise Wilson hazırladığı enstalasyon sayesinde gün yüzüne çıktı.

BEREKETLİ ARŞİV
Londra Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Kubrick'in arşvilerine davet edilen sanatçıların burada yaptığı çalışmalarda tesadüf eseri Kubrick'in Louis Begley'in Wartime Lies isimli romanından uyarladığı bir hikâyeyle karşılaşması sonucu başlamış her şey. Nazi işgali altındaki Varşova'da geçen soykırımla ilgili olan Aryan Papers adlı hikâye genç bir Yahudi çocuğunun teyzesinin yanında Katolik olarak saklanmasını anlatıyor.

MEKÂNLAR BİLE BELLİ
Takıntılı bir seviyede mükemmeliyetçi olan Kubrick, Aryan Papes'ın ön hazırlığı için aylarca uğraşmış. Hatta Hollandalı oyuncu Johanna ter Steege'i başrolde oynatmayı düşünmüş. Bir yandan hikâyeyi de senaryolaştıran Stanley Kubrick, filmi çekeceği mekânı bile belirleyip Çek kasabası Brno'ya yolculuk yapmış. Filmin çekilememiş olmasının birden fazla nedeni olabilir gibi gözüküyor. Filmin ön hazırlığının yapıldığı 1993'te benzer bir konuya odaklanan Sbielberg'in Schindler'in Listesi filminin gösterime girmesi Kubrick'in şevkini kırmış olabilir. Ayrıca yönetmenin aynı sıralarda ölümünden sonra Spielberg tarafından çekilen Yapay Zekâ filmiyle de uğraştığı biliniyor. Sanatçı Louise ise oyuncu Johanna ter Steege'in Kubrick'in depresyona girdiğini ve yönetmenin çalışmaları sırasındaki süreci rahatsız edici ve üzücü bulduğunu aktardığını söylüyor.