kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kayak merkezlerinde kar bereketi

Giriş Saati : 08.01.2009 14:13
Güncelleme : 08.01.2009 21:59
Yeni Haber
Kar kalınlıkları Uludağ'da 2 metre 45 santimetre, Kartepe'de 1 metre 50 santimetre, Erciyes'te 78, Palandöken'de 35, Bayraktepe'de 75, Saklıkent'te 45, Davraz'da 60 santimetre ölçüldü.

Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden alınan bilgiye göre, aralıklarla devam eden yağışlarla birlikte, oteller bölgesinde kar kalınlığı 2 metre 45 santimetreyi buldu.

Hava sıcaklığının gece eksi 8, sabah eksi 4 derece ölçüldüğü Uludağ'da, bugün ve hafta sonunda açık ve güneşli bir hava bekleniyor. Pistlerdeki kar kalınlığı ve kalitesinin kayak için elverişli olduğu bildirildi. Ağırlıklı olarak yurt dışından konukları bulunan Uludağ'a, hafta sonunda ise günübirlik ziyaretçiler yoğun ilgi gösteriyor.

Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Bursa-Uludağ kara yolundaki kar ve buzlanma nedeniyle sürücülerin dikkatli olmalarını, araçlarında mutlaka zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmalarını istedi.

ERCİYES KAYAK MERKEZİ

Erciyes Kayak Merkezi'nde bu sabah yapılan ölçümlerde kar kalınlığı 78 santimetre ölçüldü. Kayakevi yetkilileri, pistlerdeki karların sürekli ezilip düzleştirildiğini ve havanın açık olması nedeniyle çok sayıda kayakseverin Erciyes'e geldiğini bildirdi.

Öte yandan Kayak Federasyonu tarafından düzenlenen Uluslararası Erciyes Kupası FİS Yarışmaları bugün Erciyes'te başladı. Yarın sona erecek yarışmaya, Süper-C, Büyük Slalom ve Küçük Slalom dallarında Türkiye, Yunanistan ve Ermenistan'dan 150 kayakçı katılıyor.

PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ

Erzurum'daki Palandöken Kayak Merkezi'ne gelen yerli ve yabancı turistler, kar kalınlığının 35 santimetreyi bulduğu pistlerde kayak yapmanın keyfini yaşıyor. Dedeman Otel İnsan Kaynakları Müdürü Tahsin Kılınboz, otellerindeki doluluk oranının yüzde 95 olduğunu söyledi.

Rusya, Ukrayna ve İran'dan gelen turistlerin kayak merkezine yoğun ilgi gösterdiğini bildiren Kılınboz, ''Otelimizde 425 misafirimiz var. Bunların yaklaşık 400'ü yabancı. Önümüzdeki günlerde beklenen yağışlarla birlikte pistlerdeki kar kalınlığı çok daha ideal düzeyde olacak'' dedi.

Geçen yıla oranla bu yıl turist sayısının azaldığını belirten Kılınboz, ''İnşallah uluslararası piyasalarda yaşanan kriz en kısa sürede sona erer'' dedi. Palandöken Kayak Merkezi'ndeki Polat Renaissance Otel'deki doluluk oranının yüzde 82, Palan Otel'de ise yüzde 70 olduğu kaydedildi.

BAYRAKTEPE KAYAK MERKEZİ

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Bayraktepe Kayak Merkezi'nde kar kalınlığının 75 santimetreye ulaştığı bildirildi. Toprak Otel Genel Müdürü Ercan Saygı, Bayraktepe'deki turistlerin ağırlıklı olarak Rusya ve Ukrayna'dan geldiğini söyledi.

Otellerindeki doluluk oranının da yüzde 65 olduğunu belirten Saygı, ''Önümüzdeki hafta aldığımız rezervasyonlarla bu oran 80'lere kadar yükselecek. Bu sezon turist sayısı açısından ümitliyiz'' diye konuştu. Bayraktepe'deki Çamkar Otel'de doluluk oranın yüzde 60, Kardelen Otel'de ise yüzde 50 olduğu öğrenildi.

KARTEPE KAYAK MERKEZİ

Kocaeli'ndeki Samanlı Dağları'nın zirvesi olan Kartepe'de kar kalınlığı 1 metre 50 santimetreye ulaştı. Uzunlukları 400 ile 3 bin 500 metre arasında değişen, 3'ünde telesiyej, 1'inde teleski bulunan, dereceleri zor, orta ve kolay arasında değişen 14 kayak pistinden 3'ü açık durumda.

Pistlerin tamamının hafta sonu kayakseverlerin hizmetine açılması planlanıyor. Kartepe'deki tek konaklama merkezi olan 5 yıldızlı otelde, doluluk oranının yüzde 40 olduğu, bu oranın hafta sonu yüzde 75'e ulaşmasının beklendiği bildirildi.

SAKLIKENT VE DAVRAZ KAYAK MERKEZİ

Antalya'daki Saklıkent Kayak Merkezi'nde kar kalınlığının 45 santimetreye ulaştı. Saklıkent Kayak Merkezi yetkilileri, bölgedeki kar kalınlığının kayak yapmaya elverişli olduğunu bildirdi.

Isparta Davraz Kayak Merkezi'nde ise ikinci telesiyejde kar kalınlığının 60 santimetreye, birinci telesiyejde ise 30 santimetreye ulaştığı öğrenildi. Yetkililer, Davraz'da 2. telesiyejde kayak yapılabildiğini kaydetti.

ILGAZ

Ilgaz Dağı'nda, kar kalınlığının 1 metreyi aştığı bildirildi. Ilgaz Dağı Oteller Birliği Başkanı Eray Öztürk, yılbaşında kayak merkezindeki tüm otellerin dolu olduğunu belirterek, yarı yıl tatili için rezervasyonların şimdiden yüzde 100'e ulaştığını bildirdi.

Kar yağışı ve kalınlığının kayak merkezindeki işletmeleri sevindirdiğini ifade eden Öztürk, ''Ekonomik krize rağmen tatilcilerin ilgisinden memnunuz'' dedi. Bu yıl, Kayak Federasyonu'nun Ilgaz'da yaptığı tesislerin tatilcilerin beğenisini kazandığını anlatan Öztürk, ''Yüzen kar halıları ve kar lunaparkı gibi tesisler tatilcilerin ilgisini çekiyor. Telesiyej ve teleferik tesislerinin de bu yıl daha profesyonelce çalıştırılıyor olması tatilcileri olduğu gibi bizi de memnun ediyor'' diye konuştu.

(AA)