kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Biyonik kulakla duymaya başladı

Giriş Saati : 08.01.2009 14:11
Güncelleme : 08.01.2009 21:59
Yeni Haber
Kayseri'de 4 yaşındaki kız çocuğu takılan biyonik kulakla duymaya başladı.

Doğuştan işitme kaybı nedeniyle Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'ne ailesiyle birlikte başvuran Pembe Nazlıcan Ünal isimli kız çocuğuna 'Koklear İmplant' adı verilen bir yöntemle biyonik kulak takıldı. Yeni kulağına kavuşan Nazlıcan, artık normal insanlar gibi duyup konuşuyor ve arkadaşlarıyla oynayabiliyor.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Somtaş'ın çalışması, tam işitme kaybı bulunan kişiler için de umut ışığı oldu. Yrd. Doç. Dr. Somtaş, tam işitme kaybı şikayeti ile hastaneye getirilen Pembe Nazlıcan Ünal'a biyonik kulak takarak işitme sorununu ortadan kaldırdıklarını açıkladı.

Yapılan operasyonla alakalı bilgi veren Somtaş, "Pembe Nazlıcan Ünal, ailesi tarafından 1 yaşlarında doğuştan işitme kaybı nedeniyle hastanemize getirildi. Her iki kulakta da tam işitme kaybı tespit edildi. Ardından, iki kulağa işitme cihazı yerleştirildi. Hasta, iki sene boyunca takip edildi. Bu süre içinde Nazlıcan sadece anne-baba diyebildi.

9 ay önce Nazlıcan'ın sol kulağına 'Koklear İmplant' adı verilen bir operasyonla biyonik kulak taktık. Şu anda normal bir çocuk gibi işitiyor ve konuşuyor. Normal anaokuluna gidiyor. Başarısı çok iyi ve eğitimini normal okullarda sürdürmesi bekleniyor. Pembe Nazlıcan Ünal artık normal bir insan ve yaşamın içinde tüm ihtiyaçlarını kendi imkanları karşılayabilecek durumda." açıklamasında bulundu.

Biyonik kulak takıldıktan sonra hayata yeniden dönen Pembe Nazlıcan Ünal'ın Babası İsmet ve Annesi Ayşe Ünal, kızlarının duyuyor ve konuşuyor olmasından büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Anne Ünal, Nazlıcan'ın yeniden dünyaya geldiğini, ailece çektikleri acıların sona erdiğini dile getirdi. Baba İsmet Ünal ise "Kızımız doğuştan duymuyordu. Bu yüzdende konuşamadı. Nazlıcan'ı tedavisi için Kırşehir'den gelip, üniversiteye başvurduk. Kızımız tedavi altına alındı. Nazlıcan duymuyor, konuşmuyor ve karanlık bir dünyada yaşıyordu. Yapılan tedavi ve ameliyat sonrası Nazlıcan duymaya ve konuşmaya başladı. Nerede ise, yeniden dünyaya geldi. Onunla birlikte karanlık bir dünyadan bizde çıktık ve aydınlığa kavuştuk. Geçmişte, bir anne ve babanın duyabileceği, yaşayabileceği büyük acılar yaşadık. Şimdi, çok mutlu ve sevinçliyiz." diye konuştu.

(CİHAN)