kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Fahrettin Yahşi

Albaraka Türk: Hedef 2009

Olkan ÖZYURT
08.01.2009
Albaraka Türk Genel Müdür Başyardımcısı Fahrettin Yahşi, "Kültürel alandaki çalışmaların saman alevi gibi parlayıp bitmesinin, kurumlara bir fayda sağlamayacağı inancındayız," diyor..
Bitirirken
Türkiye'nin önemli bankalarının kriz karşısında, kültür sanata kurumsal düzeyde verdikleri desteği 2009'da nasıl devam ettirecekleri merak konusuydu. 3 Ocak'tan beri, bu sayfalarda okuduğunuz 'Kültür Destekçilerinden Yeni Yıla Bakış' dosyasında bu soruya cevap aradık. Gördük ki, İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti, Akbank, DenizBank ve Albaraka Türk, kültür ve sanata hız kesmeden destek vermeye kararlı. Dosyamız yayınlandığından bu yana, kültür sanat etkinliklerini kurumsal olarak destekleyen kimi diğer holding ve markalar da bu alandaki yatırımlarını sürdürdüklerini belirttiler. Onların da cevaplarını size sunacağız.

Albaraka Türk Kalkınma Bankası kültür sanat dünyasına düzenledikleri yarışmalar ve önemli yayınlara destek vererek katkıda bulunuyor. Özellikle Hat sanatı ve fotoğraf yarışmalarına destek vererek görsel sanatların daha ön plana çıkmasına vesile oluyor. Albaraka Türk Kalkınma Bankası Genel Müdür Başyardımcısı Fahrettin Yahşi kurumun kültür sanat politikasını anlatırken 2009'da bu alana önemli ölçüde destek olacaklarını söylüyor.

Kurumunuzun kültür sanat politikasını ya da eğilimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bankacılık faaliyetlerimizin yanı sıra, öncülük ettiğimiz sosyal ve kültürel faaliyetlerle de ülkemizin değerlerini yaşatmayı ve gelecek nesillerimize aktarmayı amaç edindik. Yaptığımız çalışmaların başında, hat sanatı yarışmaları ve yine görsel sanatlarımızın başında gelen fotoğraf yarışmaları geliyor.

Bu politika doğrultusunda 2008 yılında ne tür etkinliklere destek verdiniz?
Sosyal sorumluluklarımızın bir gereği olarak, hat sanatını yaşatmak, geliştirmek, yeni kuşaklara aktarmak ve bu sanata gönül verenleri bir nebze olsun teşvik etmek için ilki 2005'te gerçekleşen hat yarışmamızın ardından bu yarışmayı 3 yılda bir düzenlemeye karar verdik. Geçen yıl yarışmanın ikincisini gerçekleştirdik. 2008 yılındaki bir diğer kültür sanat faaliyetimiz ise 1999 yılında ilk baskısını gerçekleştirdiğimiz Hicaz Demiryolu Kitabı'nın ikinci baskısını hazırlamak ve bu fotoğrafları İstanbul ve Ankara'da ziyaretçilerle buluşturmak oldu. Ayrıca 2007'de ilkini İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği'nin (İFSAK) katkılarıyla düzenlediğimiz 'Alınteri' temalı fotoğraf yarışmasını bu yıl da gerçekleştirdik.

2009'da kültür yatırımlarınızda bir kısıntıya gidilecek mi? Eğer gidilecekse 2009 bütçeniz ne kadar?
İletişimin temel kuralı sürekliliktir. Kültür sanat alanında yapılan çalışmaların da saman alevi gibi parlayıp bitmesinin kurumlara bir fayda sağlamayacağı inancındayız. Bu gereklilikten hareketle ekonomik türbülansların yaşandığı dönemlerde de aynı dozda bir kültürsanat yatırımını gerekli görmekteyiz. Her yılın başında önümüzdeki dönem hayata geçirmek istediğimiz kültür-sanat etkinliklerimizi projelendirerek harcama bütçesi oluşturuyoruz. Fakat çalışmalarımızda kendimizi bu bütçelerle sınırlandırdığımız söylenemez. Yıl içinde gelen proje teklifleriyle bu bütçeyi rahatlıkla aşabiliyoruz. 2009'da kültürel çalışmalarda hız kaybetmeyeceğimiz, bütçesel anlamda hız kesmeden devam edeceğimiz bir yıl olacak. 2009 yılı sadece Albaraka Türk için değil, yaşadığımız şehir için de kültür ve sanat faaliyetleri açısından oldukça etkin geçecek; İstanbul 2010 Kültür Başkenti projeleri açısından baktığımız zaman, özellikle 2009 yılı bizim için de ayrı bir önem taşıyor. Bu kapsamda, geleneksel sanatlarımızı yaşatmak ve destek olmak konusunda çalışmalar planlıyoruz.
Haberin fotoğrafları