kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsrail Büyükelçiliği: "Misket bombaları kullanılmıyor"

AJANSLAR
Giriş Saati : 06.01.2009 11:27
Güncelleme : 06.01.2009 21:57
Yeni Haber
İsrail Büyükelçiliği, Gazze'deki operasyonlar sırasında misket bombalarının kullandığına ilişkin haberleri reddetti.

İsrail Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada "İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze'de sürdürmekte olduğu terörle mücadele sırasında misket bombaları kullanıldığına ilişkin basında yeralan bazı haberleri kesinlikle reddeder" denildi.

İSRAİL GAZZE ŞERİDİ'NDE FOSFOR BOMBASI KULLANDIĞI İDDİALARINI YALANLADI


İsrail, Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında beyaz fosfor bombası kullandığına dair iddiaları yalanladı.

İsrail bombardımanı sırasında kullanılan ve yukardan aşağıya doğru genişleyerek inen beyaz dumanlar çoğu gazetede fosfor bombası olarak nitelendirilmişti. İsrail'in, fosfor bombasını 2006'da Hizbullah'a karşı da kullandığı ifade ediliyordu. Bu bombalar, düştüğü yeri yakıyor ve deride ciddi yanıklara yol açıyor. Basında yer alan yoğun eleştiriler üzerine dün akşam bir açıklama yapmak zorunda kalan İsrail ordusu, uluslararası hukuka uygun şekilde hareket ettiğini iddia etti. Fosfor bombası kullanmadığını ifade eden İsrailli yetkililer, görüntülerdeki bombanın ne olduğunu ise açıklamadı.

Askeri uzmanlar, bombardımanda beyaz fosfor kullanıldığı kanaatinde.

Askeri uzmanlardan Charles Heyman, "Yüzde 100 katiyette ifade edemesem de bombardımanda klasik beyaz fosfor izleri var. Bir miktar beyaz fosfor muhtevası olduğu görünüyor. Eğer gerçekten bu maddeler kullanılmışsa bu İsrail için kötü bir haberdir. Bu durumda İsrailliler uluslararası duruşlarını kaybederler" dedi. Londra'daki askeri Royal United Services Institute kurumundan Dr Sandra Bell de beyaz fosforun savaş durumlarında genelde kullanılan bir şey olduğunu, ABD'nin de Irak'ta bu silahları kullandığını söyledi. Bell, bu bombaların kara birliklerinin ilerleyişini gizlemek, gece savaş bölgesini aydınlatmak için kullanıldığını fakat Cenevre sözleşmesine göre, ciltte ciddi yanıklara yol açmasından dolayı sivil alanlarda kullanılmasının yasak olduğunu ifade etti. Bell, İsrail'in beyaz fosfor kullandığının ıspatlanması halinde bunun ülkeyi zor duruma düşüreceği, çünkü Gazze Şeridi çok yoğun nüfuslu bir bölge olduğu için bu bombaların bölgede kullanılmaması gerektiğini söyledi.