kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gazze'de çatışmalar şiddetlendi

AJANSLAR
Giriş Saati : 06.01.2009 10:16
Güncelleme : 06.01.2009 21:57
Yeni Haber
Gazze Şeridi'nde İsrail ordusunun yerleşim birimlerinin bulunduğu bölgelerde ilerlemeye başlamasıyla çatışmalar şiddetlenirken, İsrail, uluslararası toplumun ateşkes girişimlerine kulak tıkıyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Gazze Şeridi'nde artan ölümlerin sona erdirilmesine yönelik çağrılara tepki gösteriyor.



Bugün, Gazze'de yüzlerce Filistinlinin, çatışmalar nedeniyle sığındığı BM okuluna İsrail tankları tarafından saldırı düzenlendi.Saldırıda ölü sayısının 40'a yükseldiği bildirildi.

*HABERİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ...




Dün akşam Kudüs'ü ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, şu ana dek 560 Filistinlinin hayatını kaybettiğini saldırıların durması için çağrıda bulunken, Olmert ve diğer üst düzey İsrailli yetkililer roket saldırılarını engelleyinceye dek operasyonun kararlılıkla devam edeceğini vurguluyor.

Dün gece saatlerinden itibaren yerleşim birimlerinin bulunduğu Gazze'nin kuzey ve doğusunda ağır makineli tüfek sesleri ve tank ateşi sesleri duyulurken, günlerdir elektriğin olmadığı şehirde gözyüzü İsrail ordusunun fırlattığı aydınlatma fişekleriyle gündüze çevrildi. İsrail ordusu, çatışmaların ilk gününde 1, dün gece ise dost ateşi sonucu 3 askerinin öldüğünü duyurdu. Hamas ise Shejaiya bölgesinde yedi tanka füze fırlatıldığını ve 10 İsrail askerini öldürdüğünü açıkladı. İsrail ordusu ise Hamas'ın açıklamasını "söylenti" olarak niteledi. Dün Gazze hastanelerine getirilen 60 cesetten ena z 13'nün çocuk olduğu belirtilirken sağlık görevlileri, 27 Aralık'ta başlayan harekatta şu ana kadar ölen çocuk sayısının 100'ü aştığını bildirdi. Uluslararası Kızılhaç Örgütü, yaralı sayısının 2 bin 700 olduğu Gazze'de, ambulansların olay yerine gidememeleri nedeniyle ölümlerin arttığını bildirdi.

GAZZE'DEN SICAK FOTOĞRAFLAR!...

SALDIRININ İLK GÜNÜNDEN İTİBAREN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

"HAREKAT HEDEFİNE ULAŞINCAYA KADAR DEVAM EDECEK"

Olmert dün Sarkozy ile yaptığı görüşmede, Hamas'ın roket fırlatma kapasitesi ortadan kaldırılıncaya kadar harekatın süreceğini söyledi. Olmert, "Operasyon sonunda, Hamas artık sadece roket fırlatmaya son vermekle kalmamalı, fırlatılamayacak durumu da getirilmeli" dedi. Olmert ayrıca, "Hamas'ın İsrail kasabalarına karşı füze fırlatmasına izin verecek bir uzlaşmayı kabul edemeyiz" şeklinde konuştu. Dün önce Ramallah'da Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'la bir araya gelen, daha sonra Kudüs'e geçen Sarkozy, "Biz Avrupa olarak, mümkün olan en kısa süre içinde ateşkes istiyoruz. Zaman barışa karşı işliyor. Silahlar susmalı ve geçici bir insani ateşkes sağlanmalıdır" dedi. Sarkozy,
Hamas'ın roket saldırılarını da "sorumsuzca ve affedilemez" olarak niteledi. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de, Avrupa Birliği'nin acil ateşkes çağrılarını reddetti.

Dün AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg ile görüşen Livni, "Terörle mücadele ediyoruz. Terörle bir anlaşmaya varılamaz. İsrail hedefse, karşılık verecektir" dedi. ABD Başkanı George W. Bush da, İsrail saldırılarına destek vererek, "İsrail'in kendini koruma hakkını anlayışla karşılıyorum. Gazze'de şu an yaşananlara Hamas neden olmuştur" ifadelerini kullandı.

*"İNGİLİZLERDEN İSRAİL'E İLİŞKİN İNANILMAZ İDDİALAR" HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

*"HAMAS'IN TARİHÇESİ" HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

*"GAZZE'DE BEŞ İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ" HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

*"HAMAS ŞEHİR SAVAŞINA HAZIR" HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

İSRAİL HAVADAN VURMAYA DEVAM EDİYOR


İsrail ordusu, savaş uçaklarının dün 40'dan fazla hedefi vurduğunu açıkladı. Vurulan hedefler arasında bir cami, çok sayıda ev ve yer altı tünelinin de bulunduğu belirtildi. İsrail donanması da Gazze Şeridi açıklarından karadaki hedefleri bombalıyor. İsrail gemilerinden açılan ateş sonucu Bureic mülteci kampı vurulurken, Deir el-Balah'da da İsrail tanklarının hedefi oldu. Savunma Bakanı Ehud Barak da operasyonların süreceğini söyledi. Barak, "Hamas'a büyük darbe indirdik. Ancak henüz tüm hedeflerimize ulaşamadık, operasyon devam edecek" dedi. Hamas'ın üst düzey liderlerinden Mahmud Zahar ise dün televizyondan yayınlanan açıklamasında, "Zafer yaklaşıyor. İsrail, Filistinli çocukları öldürerek, kendi çocukların öldürülmesini meşru kıldı. Camilerimizi ve okullarımızı vurarak sinagogların ve okullarının imhasını meşru kıldı" ifadelerini kullandı.

GAZZE'DE HAYATTA KALMAK GÜN GEÇTİKÇE ZORLAŞIYOR

İsrail hava ve karadan Gazze Şeridi'ni bombalamaya devam ederken, sınır kapılarının kapalı olduğu bölgede sivillerin durumunun gün geçtikçe kötüleştiği ifade ediliyor. Bölgeden gelen haberlere göre, Gazze Şeridi'nin çok büyük bir bölümünde günlerdir elektrik yok. BM yetkilileri de bölgede artık yakıt, gıda, su ve buğday stoklarının bitmek üzere olduğunu belirtiyor. BM, çok sayıda kişinin ciddi açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Gazze'nin en büyük hastanesi El Şifa'da görev yapan Batılı iki doktordan biri olan Norveçli Mads Gilmert, dün çok sayıda ağır yaralı kabul ettiklerini söyledi. Gilbert "Malzememiz olmadığı için insanlar ölüyor. Tüm ameliyathanelerimiz dolu. Dün bir ameliyathanede iki hasta ameliyat ettik. Bu tam bir felaket" dedi. Sivilleri hedef almadığını savunan İsrail ise Hamas'ı sivilleri kalkan olarak kullanmakla suçluyor. Ancak Gilbert, ölü ve yaralıların büyük çoğunluğunun sivil olduğunu söyledi. Gilbert, "Gördüğüm yüzlerce kişi arasında sadece iki Hamas militanı vardı" dedi. Gilbert sadece çocukların ölü sayısının yüzde 25'ini, yaralı sayısının da yüzde 45'ini oluşturduğunu söyledi.

"GAZZE ŞERİDİ İKİYE BÖLÜNDÜ, GAZZE KENTİ KUŞATMA ALTINDA"

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze Şeridi'nin ikiye bölündüğünü ve Gazze kentinin kuşatma altında olduğunu söyledi.

Barak, İsrail devlet radyosundaki açıklamasında, İsrail birliklerinin Gazze Şeridi'ni ikiye böldüğünü ve Gazze kentini kuşattığını belirtti. Barak, İsrail'in güneyinde Hamas'ın roket atışlarına hedef olan sivil halkı kast ederek, "Hiçbir ülke vatandaşlarının yaşamının bir terör örgütü tarafından zehir edilmesine izin veremez" ifadesini kullandı.

Barak, bu açıklamayı, İsrail'in güneyindeki Sderot kentini ziyareti sırasında yaptı.

"133'Ü ÇOCUK, 33'Ü KADIN, 6'SI SAĞLIK GÖREVLİSİ 599 ÖLÜ"

Filistin İnsan Hakları Merkezi (FİHM), İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 133'ü çocuk, 33'ü kadın, 6'sı sağlık çalışanı 599 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Filistin haber ajansı WAFA'nın internet sitesinde yer alan Filistin İnsan Hakları Merkezi'nin bugün yaptığı açıklamada, son üç günde hayatını kaybedenlerin yüzde 90'ından fazlasının silahsız siviller ve önemli bir kısmının da çocuklar olduğuna dikkat çekildi.

İsrail askerlerinin kara harekatını tüm Gazze Şeridi'ne yaydığı ifade edilen açıklamada, sivil ölü ve yaralı sayısına işaret edildi. Açıklamada, dünden beri çok sayıda kişinin halen enkaz altında olduğu aktarıldı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesinin operasyonlar direktörü Pierre Kraehenbuehl de, gazetecilere bugün yaptığı açıklamada, 27 Aralıkta başlayan İsrail'in saldırılarında şimdiye kadar yaklaşık 600 kişinin öldüğünü, 3 binden fazla da yaralı bulunduğunu açıklamıştı.