kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Gazze Şeridi’ndeki savaş en çok çocukları vurdu. Ekmek kuyruğunda saatlerce beklemek gündelik işlerinden biri...

Bu tuzaktan çıkışın acil yolu ateşkes

05.01.2009
Dünyanın tepkilerine rağmen saldırılarını sürdüren İsrail'e, Batı basını da yoğun eleştiriler yöneltti. Yeni ABD Başkanı Obama da sessiz kalmakla suçlanıyor. Ve acil ateşkeş isteniyor..
İsrail dünyanın tepkisine rağmen hava harekâtının ardından Gazze'ye doğru karadan da iki gündür ilerleyişini sürdürüyor. Avrupa basını İsrail'i sert sözlerle eleştiriyor. Independent'ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk de İsrail'in bölgeye gazetecilerin girişine getirdiği yasağı eleştirdi. Fisk bu yasağın İsrail'e yarardan çok zarar getireceği görüşünde:

ALTIN TABAKTA ZAFER
"İsrail'in eski Sovyetler'in dünyanın gözlerini savaşa kapama taktiğini kullanması şaşırtıcı olmayabilir. Ama bu, Batılı gazeteciler yerine, Filistinlilerin sesinin yayınları doldurması sonucunu getiriyor. İsrail'in hava ve topçu saldırılarının altındaki insanlar, çok sayıda televizyonun empoze ettiği suni 'denge' kaygısı olmadan, yaşadıklarını daha önce hiç olmadığı kadar çok televizyonlara, gazetelere ve radyolara anlatıyorlar. Tabii diğer yandan Gazze'de Hamas'ın aldatıcı açıklamalarını sorgulayacak hiçbir Batılı yok. Bu, İsrail'in Filistinli militanlara altın tabak içinde sunduğu bir başka zafer." Guardian, İsrail'in Gazze saldırısına sessiz kalan Obama'nın, Araplar nezdinde puan kaybettiğini söyledi: "20 Ocak'ta işbaşına geleceğini düşünürsek, bu hiç de adil değil. Ama savaşlar Washington'daki yemin törenlerini beklemiyor."

GERÇEK BİR ÖFKE VAR
Guardian, "Batı Şeria'daki Filistin örgütleri arasında geçen hafta görülen ayrılık, bir tür onay gibi yorumlanmamalı. Gerçek bir öfke de var. İsrail güçlerinin girdiği bu siyasi tuzaktan sadece bir çıkış yolu var: O da acil bir ateşkes. Bu Hamas'ın elini güçlendirebilir. " Alman Frankfurter Rundschau bölgede durumun ne olacağı sorusuna yanıt aradı. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi İsrail'in Gazze harekâtını genişletmesinin krizi tırmandıracağı ve ateşkesin de artık uzak bir ihtimal olduğu yorumunu yaptı.