kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Köle kız çocuklarının" eylemi

Giriş Saati : 06.01.2009 15:28
Güncelleme : 06.01.2009 21:57
Yeni Haber
Nepal'da yoksul aileleri tarafından, ev işlerini yapmaları için satılmalarının ardından kurtarılan yüzlerce "köle kız çocuğu", iş ve eğitim hakkı için yürüyüş yaptı.

Başkent Katmandu'da düzenlenen gösteriye yaklaşık 400 kişi katıldı. Parasız eğitim ve öğrenim, iyileştirmeler istediklerini belirten bir pankart taşıyan göstericiler, cinsel ve emek sömürüsü nedeniyle kendilerine tazminat verilmesini talep ettiler.

Nepal Gençlere Fırsat Vakfı Başkanı Som Paneru, bu kız çocuklarının cinsel tacize, tecavüze, işkenceye maruz kaldığını, eğitim hakkına ulaşamadığını söyledi.

Gösteriye katılan 19 yaşındaki Urmila Choudhury, 12 yıl boyunca Katmandu'da bir aile için çalıştığını, 2 yıl kadar önce kurtarıldığını anlattı. Şimdi gazeteci olmak istediğini belirten Choudhury, satıldıkları evlerde tecavüze uğrayarak hamile kalan ve ardından evden atılan kadınlar olduğunu bildiğini söyledi.

Manjita Choudhury, adlı bir başka eski "köle" de, Tulsipur'da yanında kaldığı ailenin artıklarını yediğini, bir daha o günleri yaşamak istemediğini anlattı.

Nepal'in batısındaki 5 bölgede uygulanan geleneğe göre, etnik Tharu topluluğundan 6-7 yaşlarındaki kız çocukları, 1500 rupiye (20 dolar) "kamlaris" denilen sözleşmeli işçi olarak satılıyordu.

Aracılar vasıtasıyla satılan bu çocuklar, herhangi bir ücret ödenmeden günde yaklaşık 20 saat çalıştırılıyordu.

Nepal hükümeti, 8 yıl önce bu sistemi yasaklayarak, 5 bin "köle" kız çocuğunu kurtardı.