kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gaz krizi yine kapıya dayandı

EVRİM ERGİN
02.01.2009
Rusya 2 yıl önce olduğu gibi yine Ukrayna'nın doğalgazını kesti. Gelişmeler gazın yüzde 30'unu bu hattan çeken Türkiye'yi de olumsuz etkiliyor. Ankara gelişmeleri yakından takip ediyor 2006 yılında Rusya'nın verdiği gazı kesmesi üzerine Ukrayna, Türkiye ve Avrupa ülkelerine giden gazı kullanmış ve bölge ülkeleri soğukta kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlardı..
Rusya, Ukrayna'dan alacaklarını tahsil edemediği için dün bu ülkeye gönderdiği doğalgazı tamamen kesti. Ancak enerji uzmanı Cenk Pala'nın verdiği bilgiye göre Türkiye'nin de bu kesintiden etkilenmesi muhtemel. 2006 yılında da Rusya, Ukrayna'ya verdiği gazı kesmiş gaz fiyatına yüzde 100 zam yapmıştı. Bu olayın sonrasında Türkiye'ye gelen gazın basıncında da düşüşler yaşanmıştı. Ukrayna üzerinden Türkiye'ye gelen Batı gaz boru hattından yıllık 14 milyar m3 gaz geliyor. Bu da Türkiye'nin toplam gaz ithalatının yüzde 30'una tekabül ediyor. Pala, Türkiye'nin Ukrayna ile ilişkilerinin bu süreçte etkili olacağını belirterek, "Eğer Ukrayna, Türkiye'ye gelen hattan gaz almaya başlarsa bu da Türkiye'yi etkileyecektir. Ama Avrupa'ya giden hattan gaz alırsa Türkiye sorun yaşamaz" dedi. Ancak önceki krizde Ukrayna Türkiye'ye gelen gazı kullandığı için Türkiye sorun yaşamıştı. Bu nedenle Ankara konu ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin dün yaptığı açıklamada Ukayna'yı uyararak bu ülke üzerinden diğer müşterilere giden gazın kullanılmamasını istedi. Putin, "Böyle bir şey yaşanırsa bu transit ülkenin kendisi açısından önemli sonuçlar doğuracaktır" dedi.

90 MİLYON M3 DÜŞÜRDÜ
Rusya, Ukrayna'ya günlük 390 milyon m3 gaz pompalıyor. Ukrayna bu gazın 90 milyon m3'lük bölümünü kendi kullanıyor, kalan 300 milyon m3 ise Avrupa ve Türkiye'ye geliyor. Dün itibariyle Rusya Ukrayna'ya gönderdiği gaz miktarını 300 milyon m3'e düşürdü ve Ukrayna'nın kendi payına düşen gazı tamamen kesti. Gerekçe olarak da Ukrayna'nın gaz borcunu ödememesi gösteriliyor. Rusya Ukrayna'nın 2.1 milyar dolarlık borcunu ödemesini istiyor. Avrupa ülkelerinin bu süreçten negatif etkilenmemesi bekleniyor çünkü 2006'daki krizin ardından bu ülkeler stok kapasitelerini artırdılar.

KIYASIYA PAZARLIK YAPTILAR
Gazprom Ukrayna'nın 2009 yılında 1000 metreküp gaz için fiyatını 418 dolara çıkarma kararını açıklamamıştı. Bu da bir önceki yıla göre iki kattan fazla artış anlamına geliyor. 2008'de ödenen miktar 179.50 dolardı. Çarşamba günü Gazprom 250 dolarlık yeni bir öneri yaptı. Ukraynalı yetkililer ise bu öneriyi yine yüksek buldular. Ukrayna ise 201 dolarlık bir öneri yaptı ve Rusya'dan Ukrayna boru hatlarını kullandığı için 1000 metreküp için 100 km'de 2 dolar kira alacağını açıkladı. Rusya ise 250 dolar fiyatın değişmeyeceğini, kira bedelinin ise şu anki 1.70 dolarda kalacağını söyledi.
Haberin fotoğrafları