kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
TRT-6'nın açılış programını gerçekleştiren sanatçılar Rojin ve Nilüfer Akbal, Kürtçe türküler seslendirdi.

Kürtçe TV birlik mesajlarıyla açıldı

Hazal ATEŞ /ANKARA
01.01.2009
Kürtçe TV TRT-6, test yayınını bitirerek dün normal yayına başladı. Açılış törenini Kürt sanatçılar Rojin ve Nilüfer Akbal yaptı. Rojin gecede Şivan Perver'in 'Cavreşim were' türküsünü seslendirdi..
Kürtçe kanal TRT-6 (şeş), dün akşam üç bakanın katıldığı törenle test yayınını bitirerek Arı Stüdyosu'ndan normal yayına başladı. Açılış programı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Kürtçe TV demokrasiye yakışan bir adım" mesajıyla başladı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kürtçe'nin kültürel bir zenginlik olduğunu vurgulayan ifadeleriyle noktalandı.

SARI KIRMIZI YEŞİL ESPRİSİ
Açılış programını Kürt sanatçılar Rojin ve Nilüfer Akbal gerçekleştirdi. Akbal ve Rojin'in sarı ve yeşil kıyafetleri ile TRT'nin kırmızı logosu bir araya gelince "sarı, kırmızı, yeşil korkusu da aşıldı" esprileri yapıldı. Rojin, 32 yıldır yurtdışında yaşayan, birçok türküsü yasaklı Şivan Perver'in şarkısı "Cavreşim were (kara gözlüm gel)" türküsünü seslendirdi. Açılış törenine, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Mehmet Şimşek'in aralarında bulunduğu AKP'nin Doğu ve Güneydoğu milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda izleyici katıldı. Erdoğan ve Gül'ün konuşmaları banttan Kürtçe dublaj, Türkçe altyazı ile verildi. Erdoğan konuşmasında "Etnik kökenimiz, inancımız, yaşam biçimlerimiz farklı olabilir. Bizi birleştiren güçlü değerlerimiz var. Bunun başında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı gelir. Farklılıklarımızdan korkmaya gerek yok. Bu zenginlikleri görmek, yaşamak bizi birbirimizden uzaklaştırmaz, tam aksine yakınlaştırır. Bizi bölmez, daha da birleştirir, daha çok bağlar" dedi. Cumhurbaşkanı Gül ise Kürtçe'nin kültürel bir zenginlik olduğunu vurgulayarak, şu mesajı verdi: "TRT'nin bunu yapması çok anlamlı. Bu halkımızın birlik ve beraberliğini pekiştirecek. Ayrıca ben bunun kötü niyetlilerin bazı konuları istismar etmelerini önleyeceği kanaatindeyim. Herkesin birlik ve beraberlik kardeşlik duyguları içinde ülkesine sahip çıkmasını diliyorum."

'GÖREVİMİZDİ'
Gecede Bakan Şimşek ilgi odağı oldu. İlkokula başlayıncaya kadar Kürtçe dışında başka dil bilmeyen Bakan Şimşek, "Temel hak ve özgürlük alanında önemli bir adım. Bu bizim zenginliğimiz" dedi. Bakan Günay da, "Geçmişte insanlar Kürtçe anadilim dediği, albüm yapacağını söylediği için ağır bedeller ödedi. Bunların anısına manevi bir görevi gerçekleştirdik" diye konuştu. Öte yandan YÖK Başkanı Yusuf Özcan ise İstanbul ve Ankara Üniversitesi bünyesinde Kürt dili ve edebiyatı bölümü açmayı planladıklarını söyledi.
Haberin fotoğrafları