kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

TRT 6 Kürtçe yayına başladı

Giriş Saati : 01.01.2009 21:15
Güncelleme : 01.01.2009 22:38
Yeni Haber
TRT'nin Kürtçe kanalı TRT 6 yayın hayatına başladı. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT 6'nın Kürtçe yayına başlamasıyla ilgili olarak, "Bazılarının söylediği gibi seçime yönelik olmayacak. Türkiye'de yaşayan tüm insanlara katkı sağlayacağını ümit ediyoruz" dedi.

TRT 6 Kürtçe yayınına düzenlenen törenle başladı. TRT Arı Stüdyoları'ndaki törene TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan, AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, AKP Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ile çok sayıda davetli katıldı.

"SEÇİME YÖNELİK OLMAYACAK"

Törenin açılış konuşmasını yapan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin TRT 6'nın 2009'un Mart ayında yayına başlayacağını; ancak yerel seçimler nedeniyle yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için 1 Ocakta yayına başlamasına karar verdiklerini söyledi. TRT'nin 2008 yılında çok güzel atılımlar yaptığını belirten Şahin, "TRT Çocuk kanalı ile çocuk kanalları içinde birinci sıraya oturduk. 20 Kasımda ise 30 dilde web yayını ve radyo yayınına başladık" dedi. TRT 6'nın başlangıçta çok dilli bir kanal olarak gündeme geldiğini ifade eden Şahin, "TRT 6'nın altında Kürtçe, Arapça ve Farsça olacaktı. Ancak tek kanal altında izleyicinin kaçabileceğini dikkate alarak ayrı ayrı kanallar altında olmasını uygun gördük" dedi. Çok dilli kanalların ilki olan Kürtçe kanal TRT 6'nın ardından, 2 Ocaktan itibaren ise Arapça yayın çalışmalarına başlayacaklarını söyleyen Şahin ayrıca, 2009 yılı içerisinde İngilizce olarak tüm gün yayın yapan haber kanalı oluşturmak için de ciddi çalışmaları olduğunu belirtti. Farklı dilleri konuşan, farklı yaşayan insanların birbirine daha da yakınlaşmasını hedefleyen, birbirlerini daha çok anlamalarına yönelik bir yayın politikası izleyeceklerini ifade eden Şahin, Başbakan Erdoğan başta olmak üzere TRT'nin farklı dil ve lehçelerde yayın yapması konusunda destek veren hükümet yetkililerine de teşekkür etti. Şahin, kanaldan bir aile kanalından ne bekleniyorsa onun yerine getirileceğini belirterek, "Bazılarının söylediği gibi seçime yönelik olmayacak. Türkiye'de yaşayan tüm insanlara katkı sağlayacağını ümit ediyoruz. Umarız uzun ömürlü olur" dedi.

BAKAN GÜNAY'DAN AHMET KAYA "DOKUNDURMASI"

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TRT'nin Kürtçe kanalı TRT 6'nın Türkiye'nin demokrasi anlayışına katkı yapacak bir girişim olduğunu belirterek, "Bu girişim aslında çoğulcu demokrasi açısından uzun süredir ihtiyacımız olan temel bir hakkın yerine getirilmesidir" dedi. Bakan Günay, Türk milletinin farklı inanç, kültür ve dil özelliklerini taşıdığını ifade ederek, "Bu özellikler bizi zenginleştirerek güçlendiriyor. Ancak geçmiş yıllarda bu zenginlikleri yok etmek isteyen akıl dışı anlayışlar ülkeyi yönetti ve bunun acı sonuçlarını gördük" dedi. Bakan Günay, isim vermeden Sanatçı Ahmet Kaya'nın Kürtçe şarkı okumak istediği için tepki görmesine atıfta bulunarak şunları söyledi:

"Şimdi biz yanlışların giderilmesi noktasındayız. Türkiye bu noktaya gelinmesi için tartışmalar yaşadı ve bazı insanlar sadece bir Kürtçe yayından söz ettikleri için, sadece Kürtçe bir şarkı söyleyebilmek, Kürtçe bir albüm yapabilmekten söz ettikleri için bugün hepimizin hüzünle hatırladığı acılar yaşadılar. Onların anısına karşı bir manevi ödevi de yerine getirdiğimiz düşüncesindeyim. Bundan sonra inanıyorum ki Türkiye sahip olduğumuz güzelliklerin dile getirilmesi özelliklerin dile getirilmesi yüzünden yeni tartışmalar yeni sancılar yaşamasın. Çoğulculuk özgürlük, esenlik, barış içinde Türkiye güzel günler yaşasın. Tüm kalbimle bunu diliyorum."

TÜRKİYE İÇİN POZİTİF BİR ADIM

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ise yaptığı konuşmada, TRT 6'nın Türkiye açısından pozitif bir adım olduğunu söyledi. Şimşek, ülkenin birlik ve bütünlüğü için önemli bir açılım olması umudunu taşıdığını belirterek, "Türkiye güçlü zengin bir ülke. Bunları ortaya çıkaralım, paylaşalım büyütelim. TRT 6 ülkemiz için hayırlı olsun" dedi. Devlet Bakanı Mehmet Aydın da konuşmasında, TRT'nin görev ve sorumlulukları yasalarla belirlenmiş bir kurum olarak önemli adımlar attığını belirterek, "Derin bir tarihimiz büyük bir medeniyetimiz var. Bu türden atılan adımları rasyonel bilimsel açıdan eleştirelim. Bu sevgi ve alaka yıkıcı bir nitelik kazanmasın" dedi. Konuşmaların ardından TRT 6 yayın hayatına Rojin konseri ile başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TRT 6'nın Kürtçe yayına başlamasına ilişkin "TRT 6 Kürtçe yayınlarında inanıyorum ki milletimiz için birlik bütünlük kardeşlik mesajları taşıyacaktır. Demokrasinin özgür sesi olarak insani değerleri yüceltecek barış ve huzur besleyecek ayrımcı dışlayıcı değil birleştirici olacaktır" dedi. Başbakan Erdoğan, Kürtçe seslendirmeli Türkçe alt yazılı konuşmasında ayrıca, birleştirici bağların başında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı geldiğini belirterek "Bizi birbirimizi bağlayan değerlerimiz ırk ya da kan bağından çok daha üstün çok daha sağlam bir bağdır. Onun için farklılıklarımızdan korkmaya gerek yok" dedi.

TRT Arı Stüdyoları'ndan sanatçı Rojin'in konserinin canlı yayınlanması ile yayın hayatına başlayan TRT 6'da, Başbakan Erdoğan sinevizyondan izleyicilere seslendi. Başbakan Erdoğan'ın mesajı Türkçe altyazı, Kürtçe seslendirmeli olarak izleyicilere ulaştırıldı. Başbakan Erdoğan mesajında, TRT 6'nın Kürtçe yayınına başlamasını çok önemli bir açılım olarak gördüğünü ve bunun birlik ve bütünlüğü güçlendirecek demokrasiyi derinleştirecek bir adım olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bütün vatandaşların eşit hak ve hürriyetlere sahip olduğunu kaydetti. Demokrasi dairesinin geniş olduğun ve bu dairede herkese kendini ifade etme hakkı imkanı bulunduğunu belirten Başbakan Erdoğan, Kürtçe yayının da bunun en güzel örneklerinden birisi olduğunu söyledi. TRT'nin Kürtçe yayınının, Kürt kökenli vatandaşların aidiyet bağlarını daha da güçlendireceğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Etnik kökenimiz yaşam biçimimiz farklı olabilir. Ama unutmamamız gereken bir şey var. Bizi birleştiren çok güçlü ortak değerlerimiz var. Bunların başında da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı gelir. Bizi birbirimizi bağlayan değerlerimiz ırk ya da kan bağından çok daha üstün çok daha sağlam bir bağdır. Onun için farklılıklarımızdan korkmaya gerek yok. Ortak bağlarımız daha çoktur daha sağlamdır" dedi.

ERDOĞAN'DAN KÜRTÇE HAYIRLI OLSUN: ""TRT ŞEŞ BI HEYR BE"

Farklılıkları zenginlik olarak görmek ve yaşamanın uzaklaştırmak yerine daha da yakınlaştıracağını ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bizi bölmez daha da birleştirir birbirimize daha çok bağlar. Bizi zayıflatmaz daha da güçlendirir. Bölücü ayrımcı, dışlayıcı, ırkçılık tehlikesine karşı milletimizin bütün fertleri olarak birbirimizi daha iyi tanımaya ve anlamaya çalışalım ve daha sık kucaklaşalım. Refah ve özgürlüğün düşmanı olan terör ve şiddete karşı demokrasiye daha çok sahip çıkalım. Dil bir zarftır, bir iletişim aracıdır ve bu zarf da önemlidir; ama asıl önemli olan içinde taşıdığı mesajdır. TRT 6 Kürtçe yayınlarında inanıyorum ki milletimiz için birlik bütünlük kardeşlik mesajları taşıyacaktır. Demokrasinin özgür sesi olarak insani değerleri yüceltecek barış ve huzur besleyecek ayrımcı dışlayıcı değil birleştirici olacaktır. Demokrasimizin gelişmesine derinleşmesine katkıda bulunacaktır. Milletimizin değerlerine saygılı bir aile kanalı olarak gerek kültür, sanat müzik ve eğlence programları film ve belgeseller gerekse haber ve tartışma programları ile kadın erkek her yaştan vatandaşımıza hitap etmesini çok önemli buluyorum. Şimdilik Kurmancı ile başlayıp daha sonra Zazaca lehçelerinde de yayın yapacak. Ayrıca 2009'da TRT, Arapça ve Farsça yayın yapan kanallarını da hayata geçirecek. TRT'nin sadece kendi vatandaşlarımıza değil komşu ülkelerdeki Arapça, Farsça televizyon izleyicilerine de seslenecek olması Türkiye'nin bölgemizdeki nüfusu ve cazibesini artıracaktır. Barış ve istikrar için göstereceğimiz çabalara aktif dış politikamızı ciddi bir şekilde etkileyecektir. Son olarak büyük bir memnuniyetle diliyorum ki çok dilli TRT yayınları büyük bir devlet ve kendine güvenen bir millet olarak bize demokrasimize yakışmıştır. Çok uzun yıllar sürecek yayın hayatında başarılar diliyorum. TRT Şeş Bı heyr be."

ANKA