kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ani bir kararla Ankara’ya gelen Mısır Dışişleri Bakanı Geyt, Ali Babacan’la basın toplantısı düzenledi.

Arap ve İslam dünyasıyla ortak hareket

Duygu GÜVENÇ / ANKARA
29.12.2008
Ortadoğu'da rekabetleriyle bilinen Mısır ve Türkiye, bu kez İsrail'i durdurmak için ortak hareket etme kararı aldı. Mısır ile Türkiye'nin işbirliği önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in telefon görüşmesinin ardından kararlaştırıldı. Mısır'ın daha önce Hamas ve İsrail arasında sağladığı 6 aylık 'sükûnet'in yeniden sağlanması için Gül ve Mübarek Arap ve İslam dünyasında birlikte çalışma, ortak tutum belirleme kararı aldı. Bu karar üzerine Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt dün sürpriz bir şekilde Ankara'ya geldi. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Babacan ile görüşen Geyt son olarak Cumhurbaşkanı Gül tarafından kabul edildi. Gül, şu mesajları verdi:

ÜÇ MESAJ
*
İslam dünyası ve Arap dünyası görüş ayrılıkları nedeniyle kendi arasında bölünmesin, birlikte hareket etsin.

* Ateşkesin bir an önce sağlanması için birlikte hareket edilsin.

* ABD'de yeni başkan Obama'nın koltuğuna oturmasına kadar sükunet sağlansın ve yeni yönetim barışı tesis etmek için uğraşsın. Dışişleri Bakanları Geyt ve Babacan, ortak basın toplantısında "Operasyon derhal son bulmalı, ateşkes sağlanmalı" çağrısı yaptı. Babacan tepkisini şöyle dile getirdi: "Gelişmeler bölge istikrarını son derece olumsuz etkileyecek ve şiddet sarmalını artıracak nitelikte. Bu gergin hava mutlaka yumuşatılmalıdır." Geyt de "Mısır olarak operasyonları kınıyoruz ve bütün gücümüzle buna karşı çıkıyoruz" dedi.

GÜL'Ü ARADI
"İsrail'in haritadan silinmesini" isteyen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü arayarak, İsrail'e karşı ortak yaptırım gerekliliğini vurguladı. Gül'ün görüşme sırasında ivedilikle ateşkes sağlanması ve insani yardım ulaştırılması gereğini vurguladığı öğrenildi.