kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Füzelerden sonra kara harekâtı için yığınak

DIŞ HABERLER
29.12.2008
İsrail füzelerle vurduğu Gazze'ye karadan da girmek için hazırlıklarını tamamladı. Tank ve askeri birlikler sınırda yığınak yaptı. 6 bin 500 yedek asker göreve çağrıldı..
İsrail'in Gazze operasyonu sürüyor. Üç günlük bombardımanda ölen Filistinlilerin sayısı 320'ye çıkarken, yaralı sayısı bin 420'ye ulaştı. İsrail jetleri dün sabah aralarında Gazze'deki Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye'nin yeni evi, İslam Üniversitesi, İçişleri Bakanlığı ve sınırdaki tünellerin de bulunduğu 40 hedefi daha vururken, kara harekâtı için de düğmeye basıldı. Sınırda yoğunlaşan tank ve askeri birlikler Gazze'ye doğru ilerliyor. Erez geçiş noktasının 300 ile 500 metre civarında, İsrail ordusu saldırı üsleri oluşturdu. İsrail, buraya sevk edilen yüzlerce tank ve zırhlı buldozeri, muhtemel bir kara operasyonu için hazırlamaya başladı. Kara harekâtı sinyali veren Savunma Bakanı Ehud Barak, İsrail Parlamentosu'nun özel oturumunda yaptığı konuşmada, "Bu operasyon, gerekli olduğu takdirde derinleşerek genişleyecektir. Hedeflerimizin ne olduğunu biliyor ve kararlılıkla bunları gerçekleştirme yönünde hareket ediyoruz" dedi. Hamas'ı sorumlu tutan Barak, 2005 yılında Gazze Şeridi'nden çekilmelerine rağmen, roket saldırılarının devam ettiğine dikkat çekti. İsrail ordu sözcüsü Avi Benayahu da, "Operasyon günlerce sürebilir" dedi.

HAMAS'A SUÇLAMA
Sınırdaki askeri birliklerin Koordinasyon ve İrtibat Ofisi Başkanı Albay Moşe Levi operasyonu, "Biz 2005'te Gazze'den çekildik. Ne bir İsrail askeri kaldı, ne de bir sivil. Ama sonrasında ne oldu? Hamas burada bir terör ortamı yarattı. Mısır'dan Gazze'ye silah kaçırıyorlar. Her gün İsrail'in güneyindeki sivillere roket saldırıları düzenliyorlar. Bunu durdurmamız gerekir" sözleriyle savundu. Levi, sınırda konuşlanan askerlerin sayısı ve harekâtın kaç gün süreceği konusunda ise bilgi vermedi. İsrail ordusunun harekâta başlayacağının en somut işaretlerinden biri de, Gazze Şeridi'ni çevreleyen alanları kapalı bölge ilan etmesi oldu. İsrail askeri sözcüsü, bu bölgedeki yolların trafiğe kapatıldığını ve ordudan özel izin olmadıkça sivil ulaşımın yasaklandığını, sadece İsrailli yöre sakinlerinin giriş izni olduğunu belirtti.

YEDEKLERE ÇAĞRI
İsrail kabinesi de önceki gün 6 bin 500 yedek askerin silah altına çağrılması talebine onay verdi. Onaydan sonra yedek askerler, Gazze çevresindeki Yahudi yerleşim birimlerinin korunması için harekete geçti. İsrail Savunma Bakanlığı yetkilileri, çatışmaların şiddetlenmesi halinde daha fazla yedek asker çağıracaklarını açıkladı.
Haberin fotoğrafları