kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Osmaneli'ni ayva lokumuyla tanıtıyorlar

Giriş Saati : 28.12.2008 11:09
Güncelleme : 28.12.2008 22:54
Yeni Haber
Bilecik'in Osmaneli ilçe belediyesi, yörenin en önemli ürünlerinden olan ayvadan lokum yaptırıp satarak bölgenin tanıtımına katkıda bulunuyor.

Osmaneli Belediye Başkanı Selahattin Çetintaş, kuruluş ve kurtuluşun beşiği Bilecik'in güzel ilçelerinden Osmaneli'nin Sakarya Vadisi'nin verimli topraklarında bulunduğunu söyledi.

İlçede narenciye hariç her türlü ürünün yetiştiğini, bunların başında ayva, karpuz, şeftali, elma ve üzümün geldiğini ifade eden Çetintaş, şöyle konuştu:

''Tarihi geçmişe sahip ilçemizi turizme açmak için somut adımlar atıyoruz. Osmaneli evleri geçmişten günümüze kadar gelen özellikli yapılara sahiptir. İlçemizi ziyaret edecek yerli ve yabancı turistlere tarihi evlerin yanında neyi tanıtabiliriz ve hediyelik ne verebiliriz diye araştırma yaptık. Gülün ve havucun lokumu var. Tarımla öne çıkmış ilçenin en zengin tarımsal ürünü Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sine konu olmuş ayvanın kış ve yaz mevsiminde tüketimini sağlamak için ayva lokumu yaptırma çalışmalarına başladık. Burada önem verdiğimiz şey, ayva lokumunun doğal halde, içine katkı maddesi karışmadan üretilmesidir. Bunu hayata geçirmek için lokum üreten çeşitli firmalarla görüştük. Birkaç denemeden sonra Beypazarı'ndaki bir firmayla anlaştık.''

Çetintaş, ayva lokumu konusunda olumlu tepkiler alınca bunun marka tescilini yaptırmaya karar verdiklerini, patent hakkını almak için belediye olarak müracaatta bulunduklarını aldıklarını kaydetti.

Böylece lokum literatürüne Türkiye'de yeni bir ismin daha girdiğini ifade eden Çetintaş, şunları söyledi:

''Osmaneli ayva lokumu olarak tescil ettirdiğimiz lokumun ana maddesini buradaki üreticilerden alıp Ankara'nın Beypazarı ilçesindeki lokum imalatı yapan firmaya gönderiyoruz. İmalat burada yapılıyor, pazarlama ve satış işlemini ise biz yapıyoruz. Burada amaç kar elde etmek değil bölgenin ürününü tanıtmaktır. Osmaneli ayva lokumu olarak tescillenen ürün büyük rağbet görüyor. Yurt dışına pazarlamak için de girişimlerimiz devam ediyor.

Ayva, nişasta, şeker ve suyla imal edilen lokumun içinde doğal olmayan hiçbir katkı maddesi yok. Lokumumuz renklendirici ve meyve aroması kullanılmadan tamamen doğal malzemelerden, Türk Gıda Kodeksine uygun olarak üretilmektedir.''

Çetintaş, lokumun Osmaneli'nde tesislerde ve marketlerde satıldığını, Türk Kızılayı ile yapılan anlaşmayla bayramlarda ve mevlitlerde bölgede kendi lokumlarının dağıtıldığını, böylece ilçenin tarımsal üretimine ve katma değerine katkıda bulunduklarını sözlerine ekledi.

Osmaneli'nde yıllık ortalama 8 bin ton ayva üretildiği bildirildi.

(AA)