kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsrail'in Gazze'deki saldırısına tepkiler

Giriş Saati : 28.12.2008 15:55
Güncelleme : 28.12.2008 19:08
Yeni Haber
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısı, yurdun çeşitli yerlerinde protesto edildi.

İSTANBUL

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği saldırıları protesto etmek isteyen yüzlerce kişi, İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önüne gelerek siyah çelenk ve bir çift ayakkabı bıraktı. Levent Metrosu önünde toplanan Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Kudüs-Der üyelerinden oluşan yaklaşık bin kişilik grup, İsrail uçaklarının Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği saldırıları protesto etmek için yürüyüşe geçti. Filistin halkının yanında olduklarını belirten ve İsrail aleyhine sloganlar atan eylemciler, daha sonra İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu'nun bulunduğu Yapı Kredi Plaza önüne geldi. Yoğun güvenlik önlemi altında gerçekleşen eylemde grup adına açıklama yapan TKP İstanbul İl Başkanı Hüseyin Karabulut, "İsrail Hava Kuvvetleri, Filistin toprağı Gazze Şeridi'nde bölge tarihinin en kanlı saldırısını başlattı. Katliamın bir günlük bilançosu 235 ölü ve 700'ün üzerinde yaralı. İsrail ambargosu altında olan Gazze'de halkın sağlık ve gıda yardımı almasına da izin verilmiyor" dedi.

Basın açıklamasının ardından sloganlar eşliğinde konsolosluk binasının bulunduğu plazanın kapısına gelen bir grup, siyah çelenk ve bir çift ayakkabı bırakarak eylemine son verdi.

İZMİR

İzmir Basmane Meydanı'nda toplanan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, sloganlar atarak, pankart açtı.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) İzmir İl Başkanı Cemal Arıkan, grup adına yaptığı açıklamada, İsrail'in yaptığı soykırıma seyirci kalmanın mümkün olmadığını söyledi.

Filistin halkının, insanlığın sessiz bakışları arasında yok edilmeye çalışıldığını belirten Arıkan, şunları kaydetti:

''Geçen hafta ülkemize gelen İsrail Başbakanı Olmert'i kabul ederek 5 saat görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu saldırıları cılız tepkilerle geçiştirip BM'yi göreve çağırmaktadır. Gazze saldırısının Erdoğan-Olmert görüşmesinin hemen akabinde yapılması, milletimizin zihninde soru işaretlerine neden olmuştur.''

SAMSUN

Saadet Partisi Samsun Gençlik Kolları, Anadolu Gençlik Derneği ve Eğitim Bir-Sen Samsun Şubesi üyeleri, Konak Sineması önünde toplandı.
Grup adına basın açıklaması yapan Eğitim Bir-Sen Samsun Şube Başkanı Necmi Macit, Orta Doğu'da, özellikle Filistin'de kan, gözyaşı ve zulmün hakim olduğunu söyledi.

İsrail'in hiçbir hedef ayırmadan, sivil halkın bulunduğu hastane ve evlere bomba yağdırdığını ifade eden Macit, şöyle konuştu:

''Bu kanlı katilleri ve buna seyirci kalan tüm dünya ülkelerini kınıyoruz. Türkiye ve bütün bölge ülkelerinin halkları, batı emperyalizmine, İsrail ve ABD zulmüne karşı iş birliğini artırarak sürdürmeli, İsrail'in kanlı yayılmacı politikalarına 'dur' denilmelidir. Filistin'in özgürlük savaşını destekliyoruz.''

Grup, açıklamanın ardından çeşitli sloganlar atarak, İsrail bayrağını yaktı. Pankartlarla Cumhuriyet Meydanı'na yürüyen grup, daha sonra dağıldı.

KAHRAMANMARAŞ

38 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Kahramanmaraş Platformu üyeleri, Özel İdare İş Merkezi önünde toplandı.

Anadolu Gençlik Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Hacı Ali Kulaç, grup adına yaptığı açıklamada, dünyanın, en vahşi soykırım girişimlerinden birine sahne olduğunu söyledi.

İsrail'in bütün dünyanın gözleri önünde soykırım yaptığını belirten Kulaç, ''Zalim işgal güçleri, çocuklara ve kadınlara varana kadar herkese, her türlü saldırıda bulunmayı sürdürüyor. Vahşice katliam yapıyor'' dedi.
İsrail'in, ateşkesten sonra da füze ve uçak bombardımanlarıyla Gazze halkını yok etmeye çalıştığını ifade eden Kulaç, Hükümetin, İsrail ile bütün ilişkilerine son vermesi gerektiğini savundu.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

TOKAT

Tokat'ta, Anadolu Gençlik Derneği üyesi bir grup, İsrail'i protesto eden çeşitli pankart ve dövizlerle Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, İsrail aleyhine çeşitli sloganlar attı.

Derneğin Tokat Temsilcisi Mustafa Kılınç, saldırıların bir an önce son bulması gerektiğini belirterek, ''Emperyalistlerin başını çektiği İsrail, bütün dünyanın gözleri önünde soykırım yapıyor'' dedi.

Saldırıları şiddetle kınadıklarını ifade eden Kılınç, ''Bizler öncelikle çoğunluğu masum sivillerden oluşan Filistinli kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa ve Filistinli mücahitlere güç diliyoruz'' diye konuştu.

VAN

Hak ve Özgürlükler Platformu Bileşenlerine bağlı bir grup, İsrail'i protesto eden çeşitli pankart ve dövizlerle, İstasyon Mahallesi'ndeki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Van Ofisine yürüdü.

Memur-Sen Van İl Temsilcisi Ahmet Gülaçar, yaptığı açıklamada, yıllardır Filistin'de tecrit politikası uygulayan İsrail'in, son hava saldırısıyla bir kez daha vahşi yüzünü gösterdiğini belirtti.

Saldırının insanlık dışı bir soykırım olduğunu vurgulayan Gülaçar, ''Kamuoyunda infiale yol açan saldırı, Müslüman alemini derinden üzmüştür'' dedi.

Gülaçar ve beraberindekiler, daha sonra, İsrail aleyhine slogan atıp tekbir getirerek, ofis önüne siyah çelenk bıraktı.

Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı protesto gösterisinde İsrail bayrağı yakan grup, daha sonra dağıldı.

AĞRI

Mazlum-Der Ağrı Şubesi ve Anadolu Gençlik Derneği üyeleri, Belediye İş Merkezi önünden Cumhuriyet Caddesi'ndeki Saat Kulesi'ne kadar yürüdü.
Grup, buradaki basın açıklamasının ardından tekbir getirip İsrail aleyhine slogan attı.

Yoğun güvenlik önleminin alındığı gösteri, olaysız sona erdi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da bir araya gelen on binlerce kişi dün Filistin'e yapılan saldırıyı protesto ederek İsrail'i lanetledi. Dünkü saldırıda şehit düşen Filistinler için de Ulu Cami'de gıyabi cenaze namazı kılındı.

Diyarbakırlılar, İsrail'in dün Filistin'e yaptığı füze saldırısını kınadı. İkindi namazında İslam Alemi'nin beşinci Harem-i Şerif'i sayılan Ulu Cami'de biraraya gelen Diyarbakırlar, önce vakit namazını kıldı. Daha sonra Ulu Cami avlusunda saf tutan on binlerce Diyarbakırlı saldırıda şehit düşen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Gıyabi cenaze namazının ardından 20 binden fazla kişi Ulu Cami'nin önündeki Selahaddin Eyyubi Meydanı'nda toplandı. Burada atılan sloganlarla İsrail lanetlendi. Tekbir seslerinin eksik olmadığı mitingde İsrail ve Amerika'yı aleyhine yazıların yazıldığı dövizler taşındı. Filistin lehine sloganların atıldığı mitingde Filistinli merhum lider Şeyh Ahmed Yasin'in de posterleri açıldı.

Selahaddin Eyyübi Meydanı'nda yapılan konuşmalarda bütün Müslüman devletler İsrail'e karşı ortak bir tavır sergilemeye çağrıldı. Müslümanları Filistinlilere maddi ve manevi yardım yapmaya çağıran konuşmacıların sözleri sık sık tekbir sesleriyle kesildi. Yaklaşık bir saat süren miting Filistinliler için yapılan duanın ardından son buldu. İsrail'i kınayan on binlerce kişi mitingin son bulmasıyla sessiz ve olaysız bir şekilde dağıldı.

GAZİANTEP

Gaziantep'te, İsrail'in Gazze'deki masum Filistinlilere yönelik saldırıları protesto edildi. 20 sivil toplum kuruluşu üyesi ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık 300 kişilik grup, sloganlar atarak saldırıların durdurulmasını istedi.

Mazlum-Der'in öncülüğünde bir araya gelen İHH İnsani Yardım Vakfı, Bülbülzade Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği gibi 20 sivil toplum kuruluşunun destek verdiği protesto, Gaziantep Maarif Meydanı'nda gerçekleştirildi. Yaklaşık 300 kişilik grup çeşitli sloganlar atarak İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını ve sivil insan 'katliamı'nı kınadı.

Mazlum-Der Şube Başkanı Mehmet Alkış, siyonistlerin Filistin'i işgal etmeye başladıklarını, yaklaşık 100 yıldır vatanında yaşamaktan başka isteği olmayan Filistinlilerin, işgalciler tarafından kanının döküldüğünü söyledi. Son saldırılarda 300 Filistinli'nin füze saldırıları sonucu hayatını kaybettiğini belirten Alkış, insan hakları, özgürlük, demokrasi ve barış tesis ettiğini iddia eden büyük ülkelerin bu zulme destek verdiğini dile getirdi. İslam dünyasındaki tepkisizliğe de dikkat çeken Alkış, müslümanların işbirlikçi yönetimlere teslim olduğunu savundu. Sivil toplum gruplarının iktidardan pay almak ve sisteme eklemlenmek için tepkisizliğe sadece fetva ürettiklerini, bu konuda herkesin üzerine sorumluluk düştüğünü ve herkesin 'ben ne yapabilirim' sorusunu kendine yöneltmesi gerektiğini dile getiren Alkış, "Zulümden daha kötüsü nedir biliyor musunuz? Zulme tepki göstermemek; yani zulme razı olmaktır. Çünkü bu zalimi cesaretlendirmektedir" dedi.

ABD ve Birleşmiş Milletler'in bu sorunu çözmeyeceğini, bunların amacının Filistinlileri yok etmek olduğunu öne süren Alkış, "Başkasından adalet bekleyerek bu işin çözülmeyeceğini artık anlamak zorundayız. Adaletli bir çözümü bizzat biz bulmaya ve üretmeye mecburuz" diye konuştu.
Açıklamanın ardından kalabalık sessizce dağıldı.

ZONGULDAK

Zonguldak'ta sivil toplum örgütü temsilcileri 271 kişinin hayatını kaybettiği İsrail saldırısını kınadı. İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırısını protesto etmek için Madenci Anıtı önünde toplanan aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 50 kişilik grup, tekbir getirerek pankart açtı. Çocuklar ellerinde Türk ve Filistin Bayrakları'nı taşıyarak "Hepimiz Hamas'ın Askerleriyiz. İsrail Ortadoğu'dan Defol" diye slogan attı.

Platform adına açıklama yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Kamuran Aşkar, saldırıların bir insanlık suçu ve adı konulmamış bir soykırım olduğunu söyledi. Aşkar açıklamasında, "İsrail savaş suçlusu olarak Birleşmiş Milletlerce yargılanmalıdır. Aksi takdirde gelecek kuşaklar bu insanlık ayıbına göz yuman, sesini çıkarmayan tüm ulusları yargılayacaktır. Bütün dünya milletlerini bu insanlık ayıbı karşısında tavır almaya çağırıyoruz.

İsrail vahşetini tepki gösteriyor, ölen Filistinli kardeşlerimize rahmet, yaralılara acil şifa yakınlarına sabır diliyoruz" dedi. Aralarında baş örtülü bayanlarında bulunduğu grup basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.