kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Kentin orta yeri artık pazar değil

ÖZGÜR ÇAKIR
25.12.2008
Tarihi Salı Pazarı geçici yerinde öksüz bir çocuk gibi. Yeni yer ve eski yere yapılacak inşaatla ilgili tartışmalar devam ediyor ve pazarın eski ruhuna kavuşamayacağı gözüküyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kentin orta yeri artık pazar değil
İstanbul Kadıköy'de yıllardır kurulan Salı Pazarı'nın geçtiğimiz hafta son kez açılarak, yeni yerine taşınması günlerdir gündemi meşgul ediyor. Kadıköy'ün sembollerinden biri olan pazar yıllardır alışveriş için 10 binleri çekmeyi başarıyordu. Yalova'dan Bursa'ya, Kocaeli'nden Edirne'ye kadar çevre illerden ve hatta İstanbul'a ziyarete gelenlerin mutlaka uğradıkları, özellikle kadınların alışveriş yapmayı tercih ettiği, iğneden ipliğe ucuz ve çeşit bolluğuna sahip pazarla ilgili tartışmada her kafadan başka ses çıkıyor. Esnaf ve müşteriler pazarın taşınması ve yeni yeri hakkında ikiye bölünmüş durumda. Bir başka tartışma ise eski pazar yerine kurulacak alışveriş merkeziyle ilgili. Belediye, eski yere yapılacak inşaatta kararlı dururken Mimarlar Odası buna muhalefet etmeye devam ediyor.
Biz de yeni pazarı ilk gününde hem yerinde görmek hem de esnaf ve müşterilerin nabzını tutmak için Fikirtepe'de D-100 karayolunun hemen bitişiğine kurulan geçici pazar yerine uğradık. Karşılaştığımız manzarada eski Salı Pazarı'nın kalabalığından ve ruh halinden eser yoktu. Kulaklarımız eski pazardan alışık olduğumuz "İkizlere takke," gibi çığırtkanlık yapan pazarcı seslerini arıyor ama pazarın toplam sesi bile yeterince çıkmıyor. 40 bin metrekarelik bir alana sahip pazar yeri, 4 bin standın sığacağı şekilde planlanmış.
Buna rağmen koca alandaki gözle görülür boşluğun nedenini öğrenmeye çalışıyoruz. Esnaf, pazarın yeni yeriyle ilgili yaşanan itilafın tam olarak çözülmemesi nedeniyle bazı insanların henüz tezgâh açmadığını ama ilerideki haftalarda boşlukların dolacağını söylüyor.
Konuştuğumuz esnafın bir bölümü umutlu.
İnsanların ayağının yeni yere de alışacağını düşünen bu esnaf grubu, biraz sabretmek gerektiğini düşünüyor.
Esnafın hepsi aynı görüşte değil tabii. Bu arada eski pazar yerinde, tezgâh açmak isteyen bir grup esnafla polis arasında çatışma yaşandığı haberi geliyor.
Şikayetçi esnafın en büyük derdi ise kendilerini tanıyan her zaman alışverişe gelen müşterilerini kaybetme korkusu.
Esnafın bir bölümü de Oda'dan şikayetçi.
Oda'nın kendilerinin yanında olmadığını ve rant kavgası döndüğünü iddia edenler de var. İstanbul Anadolu Yakası Umum Pazarcılar Esnaf Odası'ndan yetkililer ise eksikliklerin zamanla giderileceğini ve hiçbir esnafın mağdur edilmeyeceğini ifade ediyor.
Alışverişe gelenler de pazarın yeni yeri konusunda ikiye ayrılmış durumda. Kimisi yeni pazarın asla eskisinin yerini tutmayacağından, çeşidin azaldığından, pazar yerinin uzaklığından ve aradıklarını bulamamaktan şikâyetçiyken, yıllardır pazara geldiğini söyleyen bazı müşteriler de pazar nereye giderse oraya gideceklerini dile getiriyor. Geçici pazar yeri belki ilerleyen haftalarda dolabilir ya da yeni kurulacak alışveriş ve eğlence merkezi çekim merkezi halini alabilir ama İstanbul ve daha çok Kadıköy'e ait bir kent geleneğinin daha kaybolmak üzere olduğu çok açık bir gerçek.
Haberin fotoğrafları