kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Aktivist kimliğiyle dolandırıcılık

Giriş Saati : 24.12.2008 15:08
Güncelleme : 24.12.2008 22:32
Yeni Haber
Adana'da, Avrupa'daki çeşitli ülkelerde iş vaadiyle vize işlemleri için 360 kişiden, kişi başına 200-400 YTL aldığı belirlenen organize suç örgütünün liderinin, bir insan hakları derneğine üye olduğu belirlendi.

Edinilen bilgiye göre, Macaristan, Almanya ve Romanya'da saati 10 avrodan iş bulacakları vaadiyle internet, broşür ve bazı gazetelere ilan vererek para toplayan Adana'daki firmayla ilgili şikayetler üzerine, Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerince operasyon düzenlendi.

İş umuduyla gittikleri havaalanında herhangi yetkili bulamayıp, kendilerine söylenen saatte uçak olmadığını öğrenen 187 kişinin şikayeti üzerine çalışma başlatan ekipler, kepenkleri kapatılan ve içerideki eşyanın bir kısmı boşaltıldığı tespit edilen ofiste 360 kişiye ait pasaport ele geçirdi.
Ekipler, Emniyet Müdürlüğüne başvuran mağdurlara, ifadelerini aldıktan sonra pasaportlarını teslim etmeye başladı. Haftalık izinlerin kaldırıldığı Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, 2 gün içinde 230 kişinin ifadesini alarak işlem başlattı.

Kendini firma yetkilisi olarak tanıtan ve yurt dışında çalışmak için başvuranlarla görüşmeleri yapan Zeki İ'nin, bu kişilerden hizmetleri karşılığında 200-400 YTL arasında değişen ücret talep ettiği öğrenildi.
Romanya ve Türkiye vatandaşı olan, Romanya'da da ticari faaliyetler yürüttüğü belirlenen Zeki İ'nin ayrıca bir insan hakları derneğine üye olduğu ve ''insan hakları savunucusu'' olduğuna dair kimlik taşıdığı belirlendi.

Yaklaşık 1 ay önce gelen şikayet üzerine Zeki İ'nin incelemeye alındığı, ifadesine başvurulduktan sonra suç unsurlarının oluşmaması nedeniyle hakkında işlem yapılmadığı tespit edildi.

Zeki İ'nin, merkez Seyhan ilçesi Baraj Yolu'nda açtığı ofisine gelenlere Macaristan, Azerbaycan, Ukrayna, İsrail gibi ülkelerde iş bulacaklarını belirterek, gitmek isteyenlerle sözleşme imzaladığı öğrenildi.

Zeki İ'nin liderliğini yaptığı organize suç örgütünün başka illerde de benzer organizasyonlar düzenlediği, şu ana kadar yaklaşık 1800 kişiyle bu şekilde sözleşme yapıldığı bildirildi.

Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, bu kişilere ulaşarak herkesten para talep edilip edilmediğini belirlemeye çalışıyor.

Zeki İ, akrabası Ömer İ. ve organize suç örgütünün diğer üyelerinin yakalanması için soruşturma geniş kapsamlı sürdürülüyor.
Geçen yıl da benzer yöntemle Kuveyt ve Irak'ta iş bulma vaadiyle yaklaşık 300 kişi dolandırılmıştı.

AA